Grecia, acord cu creditorii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Diana Popescu
WhatsApp
Grecia a ajuns marți la un acord cu creditorii internaționali, a anunțat ministrul de finanțe Euclid Tsakalotos. 

"A fost fum alb", le-a declarat el reporterilor, potrivit agenției Reuters, folosind o analogie cu modul în care este anunțată vestea bună a alegerii unui nou papă.

"Negocierile pentru un acord tehnic s-au încheiat asupra tuturor problemelor (...) acum s-a deschis calea pentru discuții privind reducerea datoriilor".

În schimbul deblocării unor noi fonduri de ajutor, Grecia a fost de acord cu anumite reforme, explică Reuters.

Printre altele, măsurile se referă la sectorul energetic și la relațiile de muncă, precum și la reducerea pensiilor în 2019 și reducerea pragului de impozitare în 2020. Ar urma să rezulte economii la buget în valoare de 2% din PIB.

Discuțiile s-au prelungit timp de o jumătate de an, în special din cauza unor divergențe înte Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional privind obiectivele fiscale ale Greciei.

FMI afirmă că Grecia nu poate menține surplusuri primare decât dacă adoptă noi măsuri de austeritate și dacă UE îi mai șterge o parte din datorii. Un document de lucru consultat de Reuters arată că surplusul ar putea fi de 2,2% din PIB în 2018, urmând ca în 2019-2021 ținta să fie de 3,5% anual, iar ulterior să fie coborâtă la 1,5%. Creditorii din zona euro consideră că surplusul de 3,5% trebuie menținut o perioadă mai îndelungată.

Măsurile convenite trebuie transpuse în legislația greacă înainte ca miniștrii de finanțe ai țărilor din zona euro să aprobe deblocarea unor credite de care Atena are nevoie pentru plata unor datorii cu scadența în iulie. Următoarea reuniune a eurogrupului este programată pe 22 mai.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel