Francezii au luat cu asalt centrele de vaccinare, după ce Macron a spus că îi va enerva cu restricții pe cei nevaccinați. Medic român: 90% au primit deja 2 doze
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Fracezii au luat cu asalt centrele de vaccinare, după ce Macron a spus că îi va enerva cu restricții pe cei nevaccinați. Medic român: 90% au primit deja 2 doze / Foto: Pexels
Fracezii au luat cu asalt centrele de vaccinare, după ce Macron a spus că îi va enerva cu restricții pe cei nevaccinați. Medic român: 90% au primit deja 2 doze / Foto: Pexels
Emmanuel Macron le-a transmis un mesaj dur francezilor, iar oamenii au luat cu asalt centrele de vaccinare.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, le-a transmis un mesaj dur francezilor. Acesta a spus într-un interviu că abia așteaptă să îi împovăreze cu mizerii pe cei care nu s-au imunizat. Macron făcea referire la noile restricții care vor intra în vigoare pe 15 ianuarie. Potrivit noilor măsuri, nevaccinații nu vor avea acces în restaurante, cafenele, cinematografe sau alte instituții de cultură.

"Nu vreau să enervez poporul francez, dar pe cei nevaccinați chiar vreau să îi enervez și vom continua să facem asta până la capăt. Aceasta este strategia. Nu îi voi pune în închisoare, nu îi voi vaccina forțat, abia aștept să îi împovărez cu mizerii, de aceea le spun că din 15 ianuarie nu mai pot merge la un restaurant, nu mai pot merge la un pahar, la o cafea, la un teatru sau la cinema.", le-a transmis Macron francezilor.

Radu Lupescu, un medic roman stabilit în Franța, a fost întrebat la Realitatea Plus cum a reușit această țară vaccinarea unui procent atât de mare din populație și dacă mesajul lui Macron a avut impact.

"90% dintre francezi au primit deja două doze. 40% au și doza booster"

"Dintre oamenii peste 12 ani, 90% au primit deja două doze și deja cam 40% sunt deja vaccinați cu doza booster, deci merge foarte bine campania de vaccinare, care continuă. Ieri a fost un număr relativ mai mare față de cel din ultimele zile, de oameni vaccinați cu prima doză. Aproape 60 de mii, deci vedem că este în creștere acest număr. Nu știu dacă are ceva de-a face cu declarația președintelui Macron, dar, într-adevăr, e presiune pusă pe cei nevaccinați. Acum poate că formula a fost dură, nu neapărat foarte fericită pentru că din practica mea medicală este mai ușor de convins o persoană care nu este vaccinată dacă se deschide un dialog și se explică beneficiile și riscurile pentru el. În general, pacienții sunt gata să asculte când ai o atitudine binevoitoare față de ei.

Este declarația unui președinte și vedem că în această țară vaccinarea, asociată cu niște măsuri vizibil destul de dure a făcut ca imunizarea să meargă foarte bine în Franța. Declarația este foarte contestată pentru că, într-adevăr, formula găsită e destul de dură. Noi ne dăm seama ca medici că nu trebuie să facem diferența dintre cei vaccinați și cei nevaccinați. În continuarea majoritatea pacienților noștri COVID sunt nevaccinați.", a explicat Radu Lupescu.

Cum se explică numărul mare de infectați?

Totuși, împotriva numărului mare de persoane vaccinate, Franța a bătut record după record la infectări în ultimele zile. Întrebat despre acest lucru, medicul român a spus că majoritatea celor infectați au forme ușoare ale bolii și tot nevaccinații sunt cei care ajung în spitale.

"În primul rând sunt oameni care sunt vaccinați care se infectează, dar sunt forme ușoare sau chiar sunt asimptomatici. Să știți că francezii se testează într-un număr foarte mare. Avem record la numărul de teste, iar multe sunt pozitive. Mulți dintre cei care au fost vaccinați cum 6 luni se infectează, dar au forme ușoare, 24 de ore de febră sau chiar mai puțin, febră, tuse. Să fie clar, pacienții pe care îi avem noi în spital sunt marea majoritate nevaccinați. Totuși, vaccinul protejează destul de bine și pentru cei care au a treia doză sau au a doua doză făcută recent, pericolul nu este așa mare.", a spus Radu Lupescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel