Cupa Mondială 2022. Qatarul insistă ca FIFA să interzică vânzarea de bere pe stadioane
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cupa Mondială 2022. Qatarul insistă ca FIFA să interzică vânzarea de bere pe stadioane - Foto Pexels
Cupa Mondială 2022. Qatarul insistă ca FIFA să interzică vânzarea de bere pe stadioane - Foto Pexels
Qatarul, ţara gazdă a Cupei Mondiale 2022 (20 noiembrie-18 decembrie), a cerut Federaţiei internaţionale de fotbal (FIFA) să interzică vânzarea de bere pe stadioanele sale, ceea ce ar aduce prejudicii unuia dintre sponsorii săi, marca de bere Budweiser, transmite EFE. 

Conform ziarului britanic The Times, familia regală face presiuni asupra FIFA pentru a interzice vânzarea de bere pe stadioane, unul din puţinele locuri unde se poate consuma alcool în timpul turneului final alături de zonele destinate fanilor.

Acest lucru ar afecta Budweiser, unul dintre sponsorii principali al evenimentului, care ar putea cere despăgubiri de milioane de dolari din partea turneului, neprimind vizibilitatea necesară şi neputând să-şi vândă produsele pe stadioane.

Qatarul este o ţară în care consumul de alcool este foarte restricţionat şi cu greu poate fi consumat în unele hoteluri din Doha.

În timpul Cupei Mondiale acest regulament a fost relaxat, dar încă nu se poate cumpăra alcool din supermarketuri, pe lângă preţurile mari, cu un litru de bere care ajunge la peste 13 euro.

Organizatorii au activat happy hours în hoteluri, fan zones şi stadioane, unde s-a permis vânzarea de alcool, dar cu restricţii, astfel încât oamenii să nu cumpere mai mult de două beri în acelaşi timp. Potrivit sursei menţionate mai sus, este probabil ca fanii să fie avertizaţi înainte de meciul de deschidere, Qatar-Ecuador (20 noiembrie), că nu pot consuma bere pe stadion. 

VEZI ȘI - Scandal uriaş înainte de Cupa Mondială. Qatar ar fi oferit 7 milioane de dolari jucătorilor din Ecuador pentru a pierde meciul de deschidere

Amjad Taha, jurnalist cu origini din Bahrain, stabilit în Marea Britanie, afirmă că statul Qatar a contactat mai mulţi jucători ecuadorieni şi le-ar fi oferit suma de 7 milioane de dolari pentru a pierde meciul de deschidere de la Cupa Mondială. 

”Qatar a mituit opt jucători ecuadorieni cu 7.4 milioane de dolari pentru a pierde meciul de deschidere, 1-0, gol în repriza a doua.

Cinci surse din Qatar și Ecuador au confirmat. Sperăm că este fals și că această dezvăluire va influența deznodământul”, a scris, pe Twitter, Amjad Taha, conform Digisport.

”Campioanele mondiale ale rușinii”. Parlamentul UE împotriva Qatarului

Cu câteva zile înainte de începerea Cupei Mondiale, guvernul Qatar s-a aflat în centrul criticilor ONG-urilor și europarlamentarilor. Ministrul Muncii din Doha, Ali Bin Samikh Al Marri, a participat la o audiere a Subcomisiei pentru Drepturile Omului a Camerei de la Bruxelles cu intenția de a liniști Europa cu privire la dorința de reformare a națiunii, dar pentru el nu a fost o plimbare sigură, potricit Europa Today.

Prima care a ridicat critici la adresa țării a fost președintele comisiei, socialistul belgian Maria Arena, care a amintit că diverse organizații au denunțat condițiile groaznice la care au fost forțați muncitorii care au construit stadioanele pentru competiție și faptul că mii de dintre acești muncitori au murit în ultimii ani.

Națiunea reformează legile muncii și în special așa-numita Kafala, un obicei din regiune prin care guvernul delegă companiilor gestionarea documentelor și a permiselor de ședere ale lucrătorilor străini, lăsând efectiv companiilor înșiși putere deplină asupra acestor lucrători care trăiesc în subordinea lor. șantaj constant. 

Dar pentru Arena este necesar să se asigure că aceste progrese nu au fost făcute doar pentru a satisface Occidentul în vederea competiției. 

„Acum toate reflectoarele sunt pe voi, dar vom verifica că atunci când aceste reflectoare se sting, ne vom asigura că după Cupa Mondială va continua drumul reformelor și al avansării drepturilor”, a promis Arena.Ceea ce a făcut dezbaterea mai interesantă a fost faptul că președintele, renunțând la convenții, a dat cuvântul mai întâi ONG-urilor și sindicatelor, pentru ca acestea să-și pună întrebările înainte de intervenția exponentului guvernului Qatar, care astfel se vede nevoit raspunde imediat. Și mulți au mers prea departe.Cele mai detaliate critici au venit de la Minky Worden, directorul inițiativelor globale la Human Rights Watch, care a denunțat că „reformele rămân insuficiente pentru a preveni alte abuzuri, pentru a remedia cele comise deja și pentru a încuraja progresul drepturilor omului”. Worden a subliniat, de asemenea, aspecte legate de libertatea presei, drepturile femeilor și cele ale persoanelor LGBT+. "

Diverse critici au venit și din partea deputaților, problema drepturilor comunității LGBT+ printre cele mai subliniate. Deputatul german Dietmar Koster al Socialiștilor și Democraților a spus că nu va urmări Cupa Mondială în semn de protest, în timp ce Miguel Urbán Crespo, de la Gue, a numit-o chiar „Cupa Mondială a rușinii” și a susținut boicotarea evenimentului. Criticile au fost bipartizane, europarlamentarul olandez Peter van Dalen de la Partidul Popular European argumentând că evenimentul „nu ar fi trebuit să se încheie niciodată în Qatar”.

În problemele legate de drepturile homosexualilor, ministrul Al Marri s-a limitat la a răspunde că ”toată lumea va fi binevenită” în țară pentru Cupa Mondială, apoi s-a lansat într-o apărare fermă a progresului în domeniul drepturilor muncii, din care o parte este direct responsabilă, și a mai susținut că națiunea este printre puținele din regiune care și-au deschis porțile unor organizații precum Human Rights Watch, precum și Organizației Internaționale a Muncii (ILO), agenția ONU care are acum un birou (deși nu este încă permanent) în Doha. Ministrul a spus că țara este deschisă „criticii constructive”, dar a cerut să nu „politizeze” problema și chiar a denunțat „dezinformarea”, mai ales în ceea ce privește numărul morților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel