Se decide ultima finalistă la EURO. Anglia și Olanda, bătălie încinsă pentru șansa la trofeu
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Olanda și Anglia se întâlnesc diseară, de la ora 22:00, pe Signal Iduna Park din Dortmund, într-un duel decisiv pentru calificarea în finala Euro 2024. Meciul va fi transmis live pe Pro TV.

Olanda speră să ajungă pentru prima dată în finală din 1988, când a cucerit titlul european, tot în Germania. De atunci, echipa batavă a pierdut trei din ultimele patru semifinale, ultima înfrângere având loc în 2004. În schimb, Anglia, care a ajuns în finala din 2020, își dorește să repete performanța și să aducă acasă trofeul european pentru prima dată în istoria sa.

Anglia a avut un parcurs dramatic în sferturi, obținând o remiză 1-1 cu Elveția la Düsseldorf, grație golului egalizator marcat de Bukayo Saka. Echipa lui Gareth Southgate a reușit apoi să câștige la penalty-uri cu 5-3. Olanda, pe de altă parte, a revenit spectaculos și a învins Turcia cu 2-1 la Berlin.

În optimi, Anglia a trecut greu de Slovacia cu 2-1, după ce Jude Bellingham a marcat un gol spectaculos în prelungiri. În același timp, Olanda a eliminat România cu un categoric 3-0, după ce a controlat majoritatea jocului.

Anglia a încheiat pe primul loc în Grupa C, acumulând cinci puncte după victorii împotriva Serbiei (1-0) și remize cu Danemarca (1-1) și Slovenia (0-0). Olanda a terminat pe locul al treilea în Grupa D, cu patru puncte, obținute în urma victoriilor împotriva Poloniei (2-1) și a remizei cu Franța (0-0). Totuși, olandezilor le-a fost fatală înfrângerea cu Austria (3-2) în ultima partidă din grupă.

Aceasta va fi a doua întâlnire în cinci ani dintre cele două puteri fotbalistice ale Europei. În 2019, Olanda a triumfat cu 3-1 după prelungiri într-o confruntare din Liga Națiunilor. Cinci din ultimele opt întâlniri dintre Olanda și Anglia s-au încheiat la egalitate după 90 de minute, ceea ce sugerează că și această semifinală ar putea necesita prelungiri pentru a decide câștigătoarea.

Selecționerul Olandei, Ronald Koeman, a declarat: „Pentru întreaga națiune, este ceva special. Suntem o țară mică și suntem în semifinale cu Anglia, Franța și Spania. Suntem foarte mândri. A trebuit să suferim, dar este un mare succes să avem ocazia să jucăm într-o semifinală.”

Antrenorul Angliei, Gareth Southgate, a afirmat: „Echipele olandeze nu tind să se relaxeze și nu este ceva ce am văzut la ele, dar Ronald Koeman este un antrenor cu experiență. Suntem pregătiți pentru orice, va fi un meci interesant, cu mulți jucători buni pe teren. Avem nevoie de un alt pas în sus față de ceea ce am arătat în ultimul meci; este un pas în sus în ceea ce privește calitatea adversarilor și noi suntem pregătiți.”

Învingătoarea dintre Olanda și Anglia se va întâlni cu Spania în finala Euro 2024, care va avea loc pe Olympiastadion din Berlin, pe 14 iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel