Chiuariu, arhiva SIPA: Ştiu despre dovezi cu încălcări ale drepturilor omului
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a susţinut, la audierea sa în Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, că ştie din discuţiile pe care le-a avut cu membrii comisiei de inventariere a arhivei că acolo existau dovezi privind "încălcări flagrante" ale drepturilor omului.

"După ce am fost învestit ca ministru al Justiţiei în aprilie 2007 existau la nivelul ministerului zvonuri potrivit cărora existau intrări în această arhivă, mai ales din partea unor consilieri ai dnei Macovei - şi îmi amintesc erau menţionaţi domnul Cristi Dănileţ şi domnul Paul Dumitriu. În acest context şi având în vedere situaţia incertă a arhivei de acolo şi consultându-mă cu conducerea ministerului am luat decizia de a constitui o comisie care să inventarieze atât materialul existent, cât şi să identifice ce s-a întâmplat cu acest material în perioada anterioară. (...) Din păcate, până la finalizarea mandatului meu, din cauza volumului mare de documente şi pentru că persoanele în cauză aveau şi alte atribuţii, ele nu au finalizat această activitate şi, din câte am înţeles, această activitate a fost finalizată în cursul mandatului succesorului meu, Cătălin Predoiu", a spus, miercuri, Chiuariu.

Acesta a precizat că şi-a încheiat mandatul înainte de finalizarea raportului Comisiei de inventariere. "Raportul Comisiei (n.r. - de inventariere a arhivei SIPA) nu mi-a fost adus la cunoştinţă pentru că nu era terminat la momentul în care eu am părăsit ministerul. Ştiu din discuţiile pe care le-am avut cu membrii comisiei că existau, pe de o parte, dovezi acolo privind încălcări flagrante ale dreptului omului, ale drepturilor fundamentale şi, pe de altă parte, că modul cum au fost ţinute aceste documente până să fie înfiinţată această comisie ar fi putut permite sustragerea, luarea la cunoştinţă, de către alte persoane a conţinutului acestora', a adăugat Chiuariu, punctând că nu a fost niciodată la arhivă.

[citeste si]

Întrebat dacă nu i s-a semnalat despre existenţa unor persoane care să fi avut acces neautorizat, Chiuariu a spus: 'Cred că mi s-au comunicat astfel de... nu-mi mai aduc aminte cu exactitate, dar cred că au existat informaţii în acest sens. Cu siguranţă, dacă au existat, ele au fost şi constatate de raportul final al comisiei. (...) Exista chiar la nivelul CSM o preocupare şi o temere în acest sens, de aceea cred că decizia pe care am luat-o de a institui această comisie a fost una corectă. Îmi pare rău că în timp nu s-a urmat aceeaşi cale, aceea de a ajunge eventual şi la o înlăturare a acestor materiale, la distrugerea lor, având în vedere modalitatea cum au fost obţinute, şi, pe de altă parte, dacă exista o răspundere juridică a persoanelor care au întocmit aceste documente. Dar pot să vă confirm că ele (...) poate aşa într-o oarecare măsură porneau din zona aceea a Administraţiei Penitenciarelor. Dar ele aveau în mare parte ca obiectiv pe magistraţi şi uneori chiar viaţa lor privată'. Chiuariu a subliniat că nu a existat nicio întâlnire de predare-primire între el şi predecesorul său, Monica Macovei, dar că procesul verbal a fost semnat. 'Nu am avut o întâlnire în acest sens. Doamna era foarte supărată că a părăsit funcţia. Nu a existat o întâlnire. S-au semnat documentele, un proces verbal', a menţionat Chiuariu, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel