China lansează propria ”inteligență artificială”... comunistă
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Teoriile politice ale președintelui chinez Xi Jinping vor beneficia de acum înainte de un nou sprijin sub forma unui chatbot, un model lingvistic bazat pe Inteligența Artificială (AI), similar cu ChatGPT, care este cenzurat în China. Acest model, dezvoltat pentru a reflecta tot mai mult gândirea liderului chinez, a fost prezentat miercuri.

Chatbotul este un model de limbaj cu învățare automată (LLM), un tip de program AI capabil să recunoască și să genereze text. Acesta va fi adaptat pentru a se conforma discursului oficial al Partidului Comunist Chinez, a anunțat luni revista Administrației Spațiului Cibernetic din China pe contul său de WeChat. Conform mesajului, "profesionalismul și autoritatea surselor vor garanta calitatea conținutului generat de program".

Teoria președintelui Xi, cunoscută oficial sub numele de "Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră", oferă directive pentru toate aspectele vieții politice, sociale și economice ale Chinei și a fost inclusă în Constituția țării în 2018. Denumit deja "XiGPT" de către unele publicații, acest chatbot chinez de AI va putea să îndeplinească diverse funcții, cum ar fi răspunsul la întrebări, rezumarea informațiilor și traducerea între chineză și engleză.

Spre deosebire de alte sisteme AI, acest LLM este conceput pe baza unor date generate local și nu este un cod deschis, ceea ce înseamnă că este considerat "sigur și de încredere" de către Administrația Spațiului Cibernetic din China. Sistemul a fost "implementat exclusiv pe serverele Institutului de Cercetare a Spațiului Cibernetic din China, unde toate datele sunt procesate local, garantând un înalt nivel de securitate". Cu toate acestea, programul se află încă în faza de "probe interne" și nu este disponibil publicului larg, cu excepția unor utilizatori invitați.

Acest anunț vine într-un moment în care Beijingul încearcă să utilizeze AI pentru a stimula creșterea economică, menținând totodată un control strict asupra securității cibernetice. Programul ChatGPT, creat de compania americană OpenAI, a fost interzis în China. Mai multe companii chineze au lansat propriile versiuni de programe AI, care trebuie să respecte criterii stricte pentru a se asigura că narativul generat este aliniat cu discursul oficial al Beijingului.

Autoritățile chineze de reglementare a internetului au publicat în aprilie anul trecut un proiect de act normativ, conform căruia conținuturile create de chatboți și alte modele de AI generative trebuie să "reflecte valorile socialiste fundamentale", să "nu submineze unitatea națională" și să "nu incite la divizarea țării" sau să "submineze autoritatea statului", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel