Cele trei persoane suspectate de vandalizarea memorialului Holocaustului din Paris din... Bulgaria
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Procuratura publică din Paris a anunțat că trei persoane suspectate de vandalizarea memorialului Holocaustului din capitala Franței au fost identificate în Bulgaria. Unele surse media sugerează implicarea Rusiei.

Pe noaptea de 13 mai, aproximativ 35 de graffiti-uri reprezentând mâini roșii au fost pictate pe memorialul din Paris, atrăgând condamnări pe scară largă în contextul unei creșteri a infracțiunilor motivate de ură în Franța de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, scrie POLITICO.

Într-un răspuns scris către POLITICO, procuratura a informat că cei trei suspecți au fost observați de camerele de supraveghere deplasându-se de la memorial la un hotel din estul Parisului, înainte de a lua un autobuz spre Belgia. „Investigațiile au stabilit, de asemenea, că rezervările au fost făcute din Bulgaria,” a adăugat procuratura.

Raporturi ale săptămânalului satiric Le Canard Enchaîné și ale postului public de radio FranceInfo au menționat că anchetatorii urmăresc o posibilă „operațiune de destabilizare rusească” și au determinat că indivizii responsabili pentru graffiti erau din Bulgaria.

În noiembrie, un cuplu moldovean a fost arestat sub suspiciunea de a fi desenat aproximativ 250 de stele ale lui David de culoare albastră în Paris, alimentând temerile legate de antisemitism. AFP și Le Monde au raportat în februarie că operațiunea a fost „comandată de serviciile de securitate ruse.”

Aceste evenimente au alimentat îngrijorările cu privire la interferența rusă în politica și societatea franceză. Cu două săptămâni înainte de actele de vandalism din 13 mai, studenți care protestau împotriva războiului Israelului în Gaza și-au pictat mâinile în roșu. Unele surse media au legat simbolul mâinii roșii de linșajul de la Ramallah din 2000 a doi rezerviști ai Forțelor de Apărare Israeliene, dar protestatarii au negat orice legătură.

Un oficial francez de informații a declarat pentru POLITICO că „actorii străini” văd dezbaterile publice în curs din Franța ca „o modalitate de a exploata o slăbiciune,” adăugând că „problemele franco-franceze” pot fi folosite de „actori amenințători” pentru a-și promova propriul „narațiune.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel