Azerbaidjanul, cal troian la porțile Iranului. Munteanu: S-a dovedit că Teheranul nu e infailibil
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Invitat la emisiunea „Pe Plan Extern“, la DC News, analistul Răzvan Munteanu a vorbit despre rolul pe care Azerbaidjanul îl are în a sprijinii Israelul în conflictul cu Iranul.

Răzvan Munteanu a vorbit, la emisiunea „Pe Plan Extern“, la DC News, despre rolul Azerbaidjanului în Orientul Mijlociu:

Este clar că Iranul e vulnerabil, nu e infailibil. Aici e un lucru foarte interesant, conform presei din Israel, asasinarea unui lider iranian de către forțele israeliene a fost realizată cu sprijinul statului Azerbaidjan, care le-a permis israelienilor să intre în Iran prin granița comună dintre Azerbiadjan și Iran. Este un lucru foarte interesant, care cumulat cu multe altele, inclusiv cu dinamica lucrurilor din Caucaz, de anul trecut, arată că Azerbaidjan nu mai e acel partener pe care Teheranul și l-ar dori.

Apropierea dintre Turcia și Azerbaidjan este mult mai puternică decât apropierea dintre Iran și Azerbaidjan, prin urmare, relația dintre Tel Aviv și Baku este în creștere, iar, la rândul său, în detrimentul intereselor iraniene“, a precizat analistul de politică externă.

Interesele Rusiei în menținerea embargoului pentru Iran

„Iranul are o foarte mare problemă de ordin intern. Aici este vorba despre economia națională care s-a depreciat în mod constant, o inflație destul de mare, doar în 2020 economia Iranului a scăzut cu 5%, mai ales pentru o țară care deține cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din regiune, bogată în petrol, cu acces la Golful Persic. Evident, e o țară cu o capacitate de dezvoltare financiară destul de mare, dar fiind supusă unui embargo, există o constrângere tot mai mare la nivelul societății. Spuneam în câteva articole că această țară, care cândva era un model al medicinei în orientul Mijlociu, în prezent, medicii stomatologi au ajuns să facă operații fără anestezie. Toate palierele sociale și economice sunt vulnerabile, ceea ce creează o tensiune la nivelul societății, lucru care s-a revăzut în ultimii ani, când Iran a schimbat cel puțin două guverne ca urmare a revoltelor de stradă.

Acest embargo impus de către Occident, în frunte cu SUA, acceptat și de Federația Rusă, pentru că Rusia are un interes foarte mare ca Iranul să nu iasă de sub acest embargo vreodată pentru că toate acele gaze ar putea să ajungă în Europa, vulnerabilizând la rândul lor Federația Rusă. Știm foarte bine de proiectul Nabucco despre care se vorbea cu mai bine de un deceniu în urmă, proiect care își propunea să aducă gaze din Iran în Europa pentru a securiza energetic Uniunea Europeană față de Federația Rusă (...)“, a precizat, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern“, Răzvan Munteanu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel