Austria, la un pas să aleagă un președinte de extremă dreaptă
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Cel de-al doilea tur al alergerilor prezidențiale din Austria de duminică ar putea produce o surpriză de proporții: Norbert Hofer, candidatul extremei drepte ar putea câștiga  alegerilor, după ce în primul tur s-a  detașat de ceilalți competitori.

Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertății (FPOe), a obținut 36,6% din voturi, potrivit institutului ARGE Wahlen, cu mult peste ceea ce prognozau sondajele de opinie înaintea scrutinului. Este începutul unei noi ere politice, a declarat liderul FPOe, Heinz-Christian Strache, după anunțarea acestor rezultate.

Alături de acesta, pentru funcția de președinte se va lupta și fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen.

În primul tur "a fost un vot contra sistemului. Oamenii sunt nemulțumiți de felul în care funcționează democrația în Austria, a explicat analistul politic Thomas Hofer, citat de agerpres.ro.

Sectiile de votare au fost deschise la ora 5.00 GMT (8.00, ora Romaniei) si urmeaza sa fie inchise la ora 15.00 GMT (18.00, ora Romaniei), cand vor fi publicate primele estimari.

"Voi fi presedinte", a dat asigurari Hofer, in varsta de 45 de ani. Aproximativ 6,4 milioane de alegatori sunt asteptati la urne, pentru a-l desemna pe succesorul social-democratului Heinz Fischer, care-si incheie al doilea mandat si nu a mai putut candida.

Aproape 900.000 de alegatori au cerut sa voteze prin corespondenta in acest scrutin, reprezentand peste 14% din corpul electoral - un record. Aceste voturi prin corespondenta, de obicei defavorabile FPÖ, vor fi numarate abia luni, ceea ce ar putea intarzia proclamarea unui invingator in cazul in care rezultatele vor fi stranse.

Președintele Austriei, ales pentru un mandat de șase ani ce poate fi înnoit o singură dată, are un rol în mare parte simbolic, dar dispune totuși de puteri oficiale extinse: este șeful armatei, numește cancelarul și poate, în anumite circumstanțe, să dizolve parlamentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel