Data publicării:
Alimente contaminate cu pesticide. Ciuhodaru: Ne otrăvesc! Sunt cele mai riscante. Consumul pe termen lung produce cancer
Tudor Ciuhodaru a tras un semnal de alarmă la Comisia Europeană privind alimentele contaminate cu pesticide de pe piată. Care sunt cele mai dăunătoare sănătății.
"Vreau toleranță zero!"
"Vreau toleranță zero pentru cei care ne otrăvesc cu pesticide. Riscul consumului de alimente contaminate cu astfel de produse nu e de neglijat (conform raportului de azi din Comisia de Sănătate a Parlamentului European). Astfel de situații nu trebuie să se mai repete! Vreau ca toți românii să beneficieze de alimente cât mai sănătoase. Am cerut azi Comisiei Europene implementarea unei noi strategii ,,de la fermă la consumator" prin cinci modificări legislative esențiale având drept obiectiv modificarea politicii agricole comune la nivel U.E:
1. Implementarea unui standard unic de calitate pentru fructele și legumele comercializate la nivel european, dublat de mecanisme de verificare clare și sancțiuni severe – prin Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. (EFSA-European Food Safety Authority).
2. Interzicerea importurilor extracomunitare de alimente ce nu respectă aceste norme.
3. Interzicerea oricăror derogări pentru utilizarea pesticidelor ce ne afectează viața.
4. Măsuri economice de stimulare a agriculturii ecologice.
5. Și, nu în ultimul rând, aceeași subvenție pentru fermierii din România", a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.
Ce trebuie să sţiţi
"1. Merele și cartofii au fost considerate adesea cele mai riscante (98% din mostrele testate ar conține cel puțin un tip de pesticid).
2. Efectele toxice depind de doză şi durata expunerii.
3. Nu există antidot.
4. Tratamentul este doar simptomatic. Esenţiale sunt decontaminarea şi suportul vital.
5. Valorile înregistrate nu ar trebui să producă efecte toxice acute în cazul unui consum ocazional (doza maximă de imazalil 0,03mg/kg pe zi), dar
se pot înregistra reacţii alergice sau iritative.
6. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.
7. În caz de expunere sau posibilă expunere: sunaţi la un centru de toxicologie sau la 112.
8. Îndepărtarea cojii fructelor și legumelor ajută la îndepărtarea bacteriilor nedorite și a pesticidelor, care se găsesc în concentraţie crescută în special la suprafaţa alimentelor.
9. Nu uitaţi că fructele se spală corect ţinându-le sub jet de apă timp minim 60 de secunde sau măcar într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată", a mai scris Ciuhodaru.
"Nu este prima dată"
"Nu e prima dată când astfel de produse importate sunt contaminate:
1. Recent fungicidul kresoxim-metyl a fost identificat peste valori maxime admise în fructele (caise, mandarine) produse în Turcia.
2. În noiembrie 2017 imazaliul a fost identificat în mandarinele importate din Turcia.
3. În 2013 a fost declanşat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF) datorită a 10 tone de pere şi ardei capia cu depăşiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl şi Formetanat", a transmis Ciuhodaru.
Rețineți!
"1. Citiți cu mare atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați!
2. Fructele si legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte", i-a îndemnat Tudor Ciuhodaru pe oameni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News