Ministrul Sănătății vine cu lămuriri despre ”OUG Cîrstoiu”: Trebuie să jucăm în condiții de egalitate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află ce declarații a făcut ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre sectorul privat și cel public din sănătate.

În contextul acuzațiilor de incompatibilitate care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, fostul candidat al coaliției PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat:

„Ne gândim cu colegii să lucrăm la un punct de vedere legislativ care să fie făcut cumpătat și care să respecte două principii. Un principiu este cel al faptului că un medic poate să lucreze deopotrivă în sectorul public sau în sectorul privat, dar lucrul ăsta trebuie făcut cu respectarea programului de lucru, dacă lucrează la spitalul public, în integralitatea lui. Al doilea principiu este că pacienții pot să opteze, sigur, între public și privat. Însă, eu m-am referit explicit la situația în care, de exemplu, un pacient este chemat la spitalul public, este investigat la spitalul public, după care este direcționat spre o clinică privată.

Condiții de egalitate

Despre asta este vorba, nu este vorba de niciun fel de îngrădire a dreptului medicilor sau a pacienților să opteze, să lucreze sau să fie tratați în sectorul public sau privat, dar lucrurile astea trebuie să se întâmple foarte clar. Ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat. Sigur, sunt situații excepționale sau de excepție care necesită un astfel de parcurs al pacientului, nu trebuie îngrădit acest parcurs și vreau să găsim o soluție legislativă care să permită în anumite situație și o astfel de situație în care pacientul este tratat întâi la public și trebuie să ajungă la privat sau o situație inversă în care ajunge din sectorul privat în sectorul public.

Eu cred că cele două sectoare, public și privat, nu trebuie să fie considerate opuse, trebuie să fie considerate complementare, însă trebuie să jucăm în condiții de egalitate în ceea ce privește modul de decontare a serviciilor”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel