Acordul de la Istanbul. Șoigu: Nu vom profita de faptul că aceste porturi vor fi deminate şi deschise
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Acordul de la Istanbul. Șoigu: Nu vom profita de faptul că aceste porturi vor fi deminate şi deschise / Foto: Kremlin.ru
Acordul de la Istanbul. Șoigu: Nu vom profita de faptul că aceste porturi vor fi deminate şi deschise / Foto: Kremlin.ru
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că Rusia "nu va profita" de deminarea porturilor ucrainene.

Rusia susține că nu va încerca să profite militar de operaţiunile de deminare din porturile ucrainene după semnarea acordului privind exportul cerealelor ucrainene, transmite Agerpres, citând AFP. Declarațiile au fost făcute de către ministrul Apărării al Rusiei care a mai afirmat că toate condiţiile sunt reunite pentru aplicarea acordului "în zilele următoare".

"Nu vom profita de faptul că aceste porturi (ucrainene - n.r.) vor fi deminate şi deschise. Ne-am luat acest angajament", a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu după semnarea acordului la Istanbul, într-o intervenţie la televiziunea rusă.

"Sunt întrunite toate precondiţiile şi soluţiile pentru ca procesul să înceapă în următoarele zile. Nu este vorba numai despre exportul de produse agricole din porturile ucrainene, ci evident şi de exportul de produse agricole şi de îngrăşăminte din porturile ruseşti", a adăugat el.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, cu Turcia şi ONU, acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocate din cauza conflictului armat între cele două ţări.

"Turcia este gata să-şi ofere ajutorul"



Într-un comunicat distinct, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a promis că Moscova îşi va îndeplini obligaţiile, considerând în acelaşi timp că este "inacceptabil" ca SUA şi aliaţii lor să folosească, potrivit lui, "producţia alimentară pentru profitul unui demers geopolitic".

În acelaşi timp, Turcia a anunţat vineri că este "gata" să ajute la deminare în Marea Neagră pentru a facilita exportul de cereale ucrainene.

"În caz de nevoie, este prevăzut (în acord) ca deminarea să poată fi asigurată de o ţară terţă. Turcia este gata să-şi ofere ajutorul", a declarat pe canalul privat NTV purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

Ucraina şi Rusia au semnat cu Turcia şi ONU acorduri separate privind exportul de cereale ucrainene. Reacția UE

Uniunea Europeană a salutat vineri drept 'un pas în direcţia cea bună' acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene semnat la Istanbul cu Rusia şi a făcut apel la 'implementarea sa rapidă', relatează AFP. 

'Acordul de la Istanbul este un pas în direcţia cea bună. Facem apel la implentarea sa rapidă', a postat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell pe contul său de Twitter.

'Este vorba despre o etapă crucială în eforturile vizând depăşirea insecurităţii alimentare mondiale provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Succesul său va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordului' semnat vineri, a precizat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat şi el vineri acordul care va permite exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, relatează DPA.

'De acest acord pot beneficia milioane de oameni din întreaga lume', a scris el pe Twitter. 'Implementarea strictă a acordului este acum extrem de importantă pentru ca acest lucru să funcţioneze', a adăugat el. Atât Michel, cât şi Borrell au mulţumit ONU şi Turciei pentru implicarea în medierea acordului.

Kievul şi Moscova au semnat două texte identice dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel