Un nou efect post-Covid-19. Se pare că oamenii își pierd capacitatea de a recunoaște fețe
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Covid-19 ar putea limita capacitatea oamenilor de a recunoaște fețele celor din jur.

Annie (un pseudonim pentru a proteja confidențialitatea unei paciente) a avut o recunoaștere facială normală înainte de a fi diagnosticată cu COVID-19, în martie 2020. În prezent, cazul acesteia sugerează că putem adăuga „orbirea feței” (prosopagnozie) la o listă lungă și în creștere de probleme ale creierului cauzate de infecția cu SARS-CoV-2, conform Science Alert.

Noul studiu a chestionat alți peste 50 de pacienți care se luptă cu COVID-ul de lungă durată și, în majoritatea cazurilor, le-a fost mai greu să identifice fețe cunoscute.

„Fețele sunt ca apa în capul meu”, a explicat Annie.

Neuropsihologii Marie-Luise Kieseler și Brad Duchaine de la Dartmouth College i-au prezentat Annie o serie de teste și au confirmat că problemele ei cu recunoașterea se datorează unor defecte specifice ale memoriei feței și nu unor probleme mai ample.

Dar Annie a întâmpinat și probleme și pe alte spețe, având dificultăți în orientarea în spațiu și fiind nevoită să folosească hărți Google pentru a-și muta mașina. Dificultățile de orientare sunt frecvente și la alți pacienți cu prosopagnozie.

„Combinația de prosopagnozie și deficite de orientare pe care le-a avut Annie este ceva care ne-a atras atenția, deoarece cele două deficite merg adesea mână în mână după ce cineva a suferit fie leziuni cerebrale, fie deficite de dezvoltare”, explică Duchaine.

În timpul infecției, Annie și-a pierdut simțul mirosului și al gustului și s-a confruntat cu febră mare timp de câteva zile. După ce s-a infectat pentru a doua oară, problemele de recunoaștere facială și de orientare au fost însoțite de alte simptome lungi ale COVID, inclusiv oboseală, probleme de concentrare și ceață pe creier. Mai târziu, a dezvoltat probleme de echilibru și migrene.

Indiferent de mecanismul specific din spatele simptomelor, acesta este încă un exemplu al modului în care COVID-19 poate provoca probleme neurologice.

„Studiul nostru evidențiază tipurile de probleme de percepție cu recunoașterea feței și orientarea care pot fi cauzate de COVID-19. Este ceva de care oamenii ar trebui să fie conștienți, în special medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății”, îndeamnă Duchaine.

Majoritatea persoanelor cu COVID de lungă durată au raportat dificultăți neurologice vizibile în a face lucruri pe care le considerau ușor de realizat înainte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel