Directorul FBI susține că pandemia de Covid ar fi fost cauzată de un accident de laborator
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Martin Lopez/ Pexels
Fotografie de la Martin Lopez/ Pexels
O întrebare crucială la care guvernele și agențiile de sănătate din întreaga se luptă să găsească un răspuns încă de când a început pandemia COVID-19: virusul a provenit de la animale sau s-a scurs dintr-un laborator chinez?

Departamentul de Energie al SUA a evaluat cu ”încredere scăzută” ipoteza că virusul a început cu o scurgere de laborator, potrivit  AP News. Raportul nu a fost făcut public.

În timp ce unii oameni de știință sunt deschiși la teoria scurgerii în laborator, alții continuă să creadă că virusul a venit de la animale, a suferit mutații și a infectat oamenii. 

”Accidentele de laborator au loc cu o frecvență surprinzătoare”

Alina Chan, biolog molecular la Broad Institute of Massachusetts Institute of Technology și Harvard, a spus că nu este sigură ce informații noi au agențiile, dar ”este rezonabil să deducem” că se referă la activitățile de la Institutul de Virologie Wuhan, din China.

Ea a spus că o propunere de cercetare din 2018, scrisă în colaborare de oamenii de știință chinezi în colaborare cu profesioniști din SUA, ”a descris în esență un plan pentru virusuri asemănător COVID”.  ”La mai puțin de doi ani mai târziu, un astfel de virus a provocat un focar în oraș”, a spus ea.

”Accidentele de laborator au loc cu o frecvență surprinzătoare. Mulți oameni nu aud cu adevărat despre accidentele de laborator pentru că nu se vorbește despre ele public”, a spus Alina Chan, care a fost coautor al unei cărți despre căutarea originilor COVID-19.

Astfel de accidente ”subliniază necesitatea de a face munca cu agenți patogeni extrem de periculoși mai transparentă și mai responsabilă”.

 

Directorul FBI susține că pandemia de Covid ar fi cauzată probabil de scurgerile din laboratorul chinezesc

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat marți că pandemia de Covid a fost probabil rezultatul unei scurgeri de laborator din China, oferind prima confirmare publică a judecății clasificate a biroului cu privire la modul în care virusul care a dus la moartea a aproape șapte milioane de oameni din întreaga lume a apărut pentru prima dată.

”FBI-ul a evaluat de ceva vreme că originile pandemiei sunt cel mai probabil un potențial incident de laborator în Wuhan”, a declarat directorul FBI. ”Aici vorbim despre o potențială scurgere de la un laborator controlat de Guvernul chinez.”

Wray a adăugat că Guvernul chinez a încercat să denatureze investigația pe care Biroul Federal de Investigații, alte părți ale Guvernului SUA și partenerii străini o desfășoară cu privire la originea pandemiei.

Wall Street Journal a raportat duminică că FBI a ajuns la concluzia cu ”încredere moderată” în 2021 că pandemia de Covid-19 a fost probabil rezultatul unei scurgeri accidentale de laborator și încă mai susține acest punct de vedere.

Departamentul de Energie consideră acum că pandemia a fost cel mai probabil rezultatul unei scurgeri neintenționate în laborator. Evaluările FBI și ale Departamentului de Energie sunt incluse într-un raport clasificat care a fost furnizat Casei Albe și unor parlamentari la începutul acestui an.

China respinge orice acuzație

China a respins marți sugestiile că pandemia de COVID-19 ar fi putut fi rezultatul unei scurgeri de laborator, spunând că a fost ”deschisă și transparentă” în căutarea originii virusului.

China ”a împărtășit cele mai multe date și rezultate ale cercetării privind urmărirea virusurilor și a adus contribuții importante la cercetarea globală a urmăririi virusului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning Mao.

Oficialii americani și membrii Congresului au acuzat China că nu a cooperat în totalitate cu anchetele privind originea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel