O nouă subvariantă periculoasă de Covid-19; „Arcturus” produce valuri de infecții în toată lumea
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
O nouă subvariantă de coronavirus, XBB. 1.16, a fost desemnată ca „variantă sub monitorizare” de către Organizația Mondială a Sănătății.   

Cea mai recentă subvariantă de omicron este deosebit de răspândită în India, unde a declanșat o creștere a infecțiilor și o revenire la mandatele de purtare a măștii în anumite părți ale țării.

Iată ce trebuie să știți despre subvarianta numită Arcturus, care a fost documentată până acum în 29 de țări.

Arcturus a fost detectată pentru prima dată într-un eșantion din ianuarie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este o subvariantă a variantei omicron, care a apărut la sfârșitul anului 2021 și a înlocuit Delta ca variantă dominantă în întreaga lume.

Până la sfârșitul lunii februarie, tulpina Arcturus a reprezentat 0,21% din cazurile din întreaga lume. O lună mai târziu, aceasta a crescut la 3,96%, conform cifrelor OMS. În Statele Unite, se estimează că reprezintă 7,2% din infecțiile cu coronavirus pentru săptămâna care se încheie pe 15 aprilie, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

OMS a desemnat XBB. 1.16 o „variantă sub monitorizare” pe 22 martie. Aceasta înseamnă că subvarianta are „modificări genetice” care i-ar putea afecta caracteristicile ca virus, inclusiv un posibil „avantaj de creștere” față de alte variante, dar impactul epidemiologic nu este clar. OMS monitorizează șapte variante, inclusiv versiunea BA.2 a Omicronului observată în multe părți ale Statelor Unite.

Potrivit OMS, o „variantă aflată sub monitorizare” este considerată a fi de mai puțină îngrijorare decât o „variantă de interes”, care este prezisă sau cunoscută a fi mai transmisibilă sau virulentă sau capabilă să evite anticorpii. XBB 1.5, în prezent cea mai răspândită subvariantă la nivel global, este descrisă ca o variantă de interes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel