Tinitus, acel țiuit în ureche care nu dă pace. Ce este și cum să scapi de el
Nu este o patologie reală, dar tulburarea cauzată de tinitus, în formele cele mai grave, poate crea și probleme invalidante. Ce este și care sunt remediile.
Termenul de tinitus indică o condiție fizică, în care zgomotul este perceput în una sau ambele urechi, chiar dacă nu vine niciun sunet din exterior. Este un tip de tulburare foarte frecventă care afectează până la 15% din populație, deși în majoritatea cazurilor este bine tolerată.
Cu toate acestea, există un mic procent, aproximativ 2%, pentru care perturbarea, și consecințele, pot fi invalidante. Sunetul perceput poate fi slab sau puternic, continuu sau intermitent și poate proveni doar de la o ureche (acufenele unilaterale) sau de la ambele (acufenele bilaterale).
Cauzele
Deși cercetarea medicală face progrese, nu este încă clar cum se dezvoltă. Se presupune că grupul de celule nervoase care reglează în mod normal semnalele de zgomot și durere se poate modifica, dezvoltând o percepție cronică a acestor senzații.
Potrivit unui articol publicat în Il Giornale, zonele creierului responsabile pentru acest șuierat și bâzâit sunt nucleul accumbens și numeroase alte zone, inclusiv cortexul prefrontal ventromedial și cortexul cingulat anterior.
Mai sunt apoi cativa factori care genereaza tinitus din cauza unor patologii precum:
- Tulburări ale urechii (ceara, otită, corpi străini, pierderea auzului, neurinom acustic-vestibular) boala Ménière (sindrom caracterizat prin atacuri de vertij frecvente)
- Expunerea la sunete puternice
- Stres emoțional
- Anumite medicamente
- Probleme ale articulațiilor temporomandibulare
- Contracturi musculare
- Probleme cardiovasculare
- Conflict neurovascular
- Leziuni neurologice (de exemplu, din cauza sclerozei multiple)
Tratament
Dintre metodele de tratament ale acufenelor trebuie amintite:
- Biofeedback-ul este o metodă de tratament a durerii şi a tulburărilor legate de stres folosită cu succes de peste 25 de ani. Scopul ei este de a reduce nivelul de stres şi anxietate care se pare că stau la baza apariƫiei tinitusului. Pacientul este învăƫat cum să se relaxeze, pe parcursul unor şedinƫe săptămȃnale care pot dura şi cȃteva luni. Aceste ședințe sunt conduse de un psiholog și un otolog și necesită o implicare majoră din partea pacientului. Rezultatele arată că 80% dintre pacienți au obținut o ameliorare semnificativă a simptomatologiei, iar în 20% din cazuri tinitusul a dispărut complet, potrivit Medlife.
- Stimularea magnetică repetitivă transcraniană (TMS) este o metodă minim invazivă de stimulare repetitivă a creierului prin inducție electromagnetică ce traversează craniul fără să cauzeze durere la nivelul scalpului. Această metodă a fost investigată ca metodă terapeutică pentru pacienții cu depresie, schizofrenie sau accident vascular cerebral. În ceea ce privește tinitusul, s-a observat o remisie de scurtă durată, de aceea este nevoie de studii suplimentare pentru a evalua eficacitatea acestei metode pe termen lung.
- Meloterapia utilizează o muzică cu un spectru auditiv modificat ce permite desensibilizarea acustică și adaptarea pacientului la efectele supărătoare ale tinitusului. Această metodă de tratament are o eficacitate incertă.
- Acupunctura este promovată ca fiind utilă în tratamentul tinitusului, dar studiile nu au demonstrat beneficiile acestei metode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News