Data publicării:

Scenariu plauzibil privind războiul pornit în Ucraina și nebunia lui Putin. Istoricul Mihail Dobre: Cum s-ar putea schimba tot sistemul internațional / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @akshaychauhanakki123
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @akshaychauhanakki123
Mihail Dobre, diplomat și istoric, fost ambasador al României la Vatican, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre războiul din Ucraina. 

Mihail Dobre respinge ideea că sistemul internațional poate supraviețui dacă principiile de bază nu sunt respectate. Acesta argumentează că acceptarea unui tratat de pace între Rusia și Ucraina, care ar implica cedarea de teritorii de către Ucraina, ar fi distructivă pentru sistemul internațional. Potrivit profesorului, acest fapt nu ar face decât să submineze baza sistemului și ar duce la o instabilitate generalizată.

„Există un scenariu despre care începem să vorbim din ce în ce mai des în ultimele luni. Lideri, foști militari, generali ai armatelor Statelor Unite sau din UE vorbesc, din ce în ce mai des, despre faptul că e posibil ca Putin să treacă de Ucraina și să nu se oprească acolo. Nu stăm prea bine. Acesta e cel mai plauzibil scenariu?”, a întrebat Oana Stănciulescu. 

„Nu. În niciun caz. Evident că este un scenariu pe care unii îl discută, evident că sunt state, lideri politici și analiști care nu au niciun fel de aplecare către ideea că sistemul internațional stă în picioare în măsura în care elementele de bază ale acelui sistem sunt respectate.

Dacă noi ne-am duce, să zicem, spre o formulă de acord de pace ca să punem capăt războiului care supără foarte mult în sistemul internațional, dacă acceptăm un tratat de pace între Rusia și Ucraina, care să presupună cedarea de teritorii de către Ucraina, în acel moment am aruncat în aer sistemul internațional. L-am aruncat complet în aer.", a spus istoricul Mihail Dobre. 

 

2. -imagine fara descriere- (mihail-dobre-2_56230900.jpg)

 

Ce înseamnă un asemenea scenariu

Diplomatul subliniază că acceptarea unui scenariu în care Ucraina ar ceda teritorii, ar compromite principiile fundamentale ale sistemului internațional. 

„Noi trebuie să spunem exact ce înseamnă un asemenea scenariu. Din momentul în care se acceptă acest principiu, conflictul ruso-ucrainean produs de o agresiune rusă, stat membru permanent în Consiliul de Securitate, se încheie cu un acord care să însemne cedare, acceptare de către Ucraina a cedării unor teritorii din cadrul statului lor, din acel moment, am aruncat în aer ansamblul principiilor pe baza cărora noi, la acest moment, punem capul liniștiți pe pernă, dormim și ne trezim a doua zi de dimineață și România, de exemplu, trăiește în securitate.

Din acel moment, consecința este că Putin și cei ai lui pot să înțeleagă că ne reîntoarcem la modul de operare al sistemului internațional existent anterior celui de-al Doilea Război Mondial în care forța e cea care determină. Ne putem permite acest lucru?

Știm însă că există ceea ce se numește formula de pace a președintelui Zelenski, iar formula de pace se referă la integritatea teritorială a statului ucrainean. Noi acolo ne ducem. Esența oricărei negocieri o să fie legată de respectarea acestui principiu.

Părerea mea e că nu suntem aproape de negociere.", a spus Mihail Dobre la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel