Consumul moderat de alcool: Mit sau realitate
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Sursa foto: Freepik
Sursa foto: Freepik
Consumul moderat de alcool era cândva considerat benefic pentru inimă, dar metode de cercetare mai bune au infirmat această idee.

"Reducerea consumului de alcool este un mod excelent de a fi mai sănătos", a declarat Dr. Timothy Naimi, directorul Institutului Canadian pentru Cercetarea Consumului de Substanțe de la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, scrie Associated Press.

Se schimbă recomandările privind consumul de alcool?

Recomandările variază foarte mult de la o țară la alta, dar tendința generală este de a bea mai puțin. Regatul Unit, Franța, Danemarca, Olanda și Australia au revizuit recent noile dovezi și și-au redus recomandările privind consumul de alcool. Irlanda va solicita etichete de avertizare privind cancerul pe alcool începând cu 2026.

"Consensul științific s-a schimbat din cauza dovezilor copleșitoare care leagă alcoolul de peste 200 de afecțiuni de sănătate, inclusiv cancere, boli cardiovasculare și leziuni", a declarat Carina Ferreira-Borges, consilier regional pentru alcool la biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

De la "Dry January" la "Sober October" și barmanii care devin creativi cu cocktailuri non-alcoolice, există o tendință culturală care sprijină reducerea consumului. "Oamenii de vârsta mea sunt mult mai receptivi la asta", a declarat Tessa Weber, în vârstă de 28 de ani, din Austin, Texas. Ea a încetat să mai bea în luna ianuarie a acestui an pentru că observase că alcoolul îi crește anxietatea. I-au plăcut rezultatele - somn mai bun, mai multă energie - și s-a ținut de asta.

"Este bine să îți reevaluezi relația cu alcoolul", a spus Weber.

Așteptați, consumul moderat de alcool NU are beneficii pentru sănătate?

Această idee a provenit din studii imperfecte care comparau grupuri de persoane în funcție de cât de mult beau. De obicei, consumul era măsurat la un moment dat în timp. Și niciunul dintre studii nu a repartizat aleatoriu persoanele să bea sau să nu bea, astfel încât nu au putut dovedi cauza și efectul.

Persoanele care declară că beau moderat tind să aibă un nivel de educație mai ridicat, venituri mai mari și un acces mai bun la asistența medicală, a spus Naimi.

"Se pare că, atunci când ajustați aceste lucruri, beneficiile tind să dispară", a spus el.

O altă problemă: majoritatea studiilor nu au inclus persoane mai tinere. Aproape jumătate dintre persoanele care mor din cauze legate de alcool mor înainte de vârsta de 50 de ani.

Alte studii contestă ideea că alcoolul are beneficii. Aceste studii compară persoanele cu o variantă genetică ce face consumul de alcool neplăcut cu persoane fără această variantă. Persoanele cu această variantă tind să bea foarte puțin sau deloc. Unul dintre aceste studii a constatat că persoanele cu varianta genetică au un risc mai mic de boli de inimă - o altă lovitură pentru ideea că alcoolul protejează oamenii de problemele cardiace.

Câte băuturi pot consuma pe zi?

Depinde. Consumul de alcool crește riscul apariției mai multor tipuri de cancer, inclusiv de colon, ficat, sân, gură și gât. Alcoolul se descompune în organism într-o substanță numită acetaldehidă, care vă poate deteriora celulele și le poate împiedica să se repare. Acest lucru creează condițiile pentru apariția cancerului.

Mii de decese pe an în SUA ar putea fi prevenite dacă oamenii ar urma recomandările dietetice ale guvernului, care îi sfătuiesc pe bărbați să se limiteze la două sau mai puține băuturi pe zi, iar pe femei la una sau mai puține băuturi pe zi. O băutură este echivalentă cu aproximativ o doză de bere de 350 ml, un pahar de vin de 150 ml sau o tărie.

"Mesajul simplu care este cel mai bine susținut de dovezi este că, dacă beți, mai puțin este mai bine atunci când vine vorba de sănătate", a spus Naimi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel