Rusia reacționează după ancheta SUA de la FIFA. Moscova cere anchetă privind aselenizarea din 1969
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 19 iun 2015, 13:18
WhatsApp
Rusia cere o anchetă internaţională privind aselenizarea americană din 1969, anunţă un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă, după ce o investigaţie condusă de către americani vizând FIFA a pus la îndoială corectitudinea alegerii Rusiei drept gazdă a ediţiei din 2018 a Cupei Mondiale de fotbal, relatează Newsweek citat de Mediafax.

Nouă oficiali FIFA au fost vizaţi de o anchetă americană şi elveţiană cu privire la presupuse fapte de corupţie, declanşând scandalul care a condus la demisia preşedintelui organizaţiei Sepp Blatter.

Rusia şi Qatarul au negat amândouă că drepturile lor de a găzdui Cupa Mondială de fotbal ar avea legătură cu vreo faptă reprobabilă. Însă Biroul Federal de Investigaţii (FBI, poliţia federală americană) a confirmat pentru The Telegraf, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că lansează o anchetă cu privire la oferte de sponsorizare a acestor două turnee.

Un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al Federaţiei ruse, Vladimir Markin, a răspuns anchetei FBI printr-un editorial publicat în ediţia de vineri a ziarului Izvestia.

Statele Unite au încălcat o linie atunci când "procurorii (americani) au decis să se declare arbitri supremi ai fotbalului internaţional" anchetând FIFA, scrie Markin.

"Există un lucru şi mai rău (decât corupţia) - atunci când oficiali corupţi decid să «lupte împotriva corupţiei» cu mijloacele lor corupte", continuă oficialul rus, acuzând Statele Unite că-şi neglijează propriile probleme în acest domeniu.

Citește și: Rusia și Qatar, pe punctul de a pierde organizarea Cupei Mondiale

Într-o serie de acuzaţii abia voalate, Markin pune sub semnul întrebării aselenizările americane, subliniind că este necesară atât anchetarea dispariţiei unor secvenţe filmate la contactul Apollo cu Luna în 1969, cât şi testarea "validităţii" celor 400 de kilograme de rocă lunară colectată de misiuni americane ulterioare.

"Nu, noi nu susţinem că ei nu au zburat (până la Lună) şi că doar au înregistrat un film. Însă toate aceste artefacte ştiinţifice - sau poate culturale - fac parte din moştenirea umanităţii, iar dispariţia lor fără urmă este pierderea noastră comună. O investigaţie va arăta (ce s-a întâmplat)", scrie Markin.

NASA a admis în 2009 că a şters înregistrarea aselenizării din motive bugetare, dar că aceasta a fost refăcută, ulterior, cu ajutorul înregistrărilor de televiziune. Cea mai mare parte a rocii lunare este depozitată la Centrul Spaţial Lyndon B. Johnson, în Texas, iar unele fragmente sunt expuse în muzee internaţionale.

Markin acuză Washingtonul că este vinovat de instalarea unor oficiali corupţi în Ucraina, la 25 de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, ceea ce a condus la războiul din estul ţării, şi le sugerează procurorilor americani să investigheze potenţiale fapte de corupţie la Cupa Mondială din 1994, în Statele Unite. El nu precizează care sunt motivele pentru care crede că este necesară o asemenea anchetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?