Serviciile de informații indiene, implicate în planuri de asasinat, în SUA. Casa Albă: Este o chestiune pe care o luăm foarte în serios
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Casa Albă spune că privește rolul serviciilor de informații indiene în două comploturi de asasinat în Canada și Statele Unite ca pe o chestiune serioasă.

Washington Post a relatat luni că un ofițer din cadrul serviciilor de informații indiene a fost direct implicat într-un plan dejucat de asasinare a unui cetățean american și a unuia dintre cei mai vocali critici ai premierului indian Narendra Modi în Statele Unite, precum și în cazul morții prin împușcare separată a unui activist sikh în iunie anul trecut în Canada.

"Este o chestiune serioasă și o luăm foarte, foarte în serios", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit Reuters. "Vom continua să ne exprimăm îngrijorarea".

Reamintim că, pe 29 noiembrie 2023, Departamentul de Justiție (DOJ) al SUA făcea anunț surprinzător. Conform unei analize semnate de jurnalistul Hartosh Singh Bal și publicată în revista "Foreign Affairs", un oficial din guvernul indian a fost implicat într-o încercare de asasinat a unui cetățean american pe teritoriul Statelor Unite, potrivit adevarul.ro.

Potrivit DOJ, oficialul respectiv a oferit 100.000 de dolari unui asasin pentru a-l ucide pe Gurpatwant Singh Pannun – un activist care milita pentru separarea statului indian Punjab și formarea unei țări independente.

Nu este primul incident în care oficiali indieni sunt acuzați că încearcă să-l asasineze pe un separatist sikh. Cu două luni înainte, premierul canadian Justin Trudeau a acuzat India că este responsabilă pentru uciderea liderului sikh Hardeep Singh Nijjar, un cetățean canadian împușcat în iunie în fața unui lăcaș de cult sikh din Columbia Britanică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel