Povestea comică a unui mincinos înconjurat de mincinoși. Piesă de Florian Zeller, la Grădina Tomis din Constanța
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Spectacolul Teatrului Național din Timișoara, Adevărul, va fi prezentat vineri, 16 august, de la ora 21, în Grădina Tomis din Constanța.

Piesa este scrisă de Florian Zeller și regizată de Radu Iacoban. Spectacolul TNTm a fost invitat să participe la ediția din acest an a Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului a Teatrului de Stat Constanța. 

SEAS 2024 – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului reunește la malul mării  un mare număr de teatre, actori și muzicieni din România, oferind publicului din Constanța – turiști din România și din străinătate și localnici, deopotrivă – o lună și jumătate de teatru și muzică.

În acest context, spectacolul ”Adevărul” aduce pe scena estivală povestea comică și, în egală măsură, inteligentă a unui mincinos înconjurat de mincinoși, dar obsedat de adevărul vieții sale matrimoniale, dar și de cel al prietenilor lui. Aventurile acestui mincinos pe care toți cei din jur îl înșală fac din Adevărul un palpitant joc de oglinzi unde minciuna însăși este jucăria favorită.

Publicul festivalului îi va întâlni în spectacol pe talentații actori ai Teatrului Național din Timișoara – Matei Chioariu, Alina Ilea, Cristina König și Romeo Ioan. Decorul și costumele sunt semnate de scenograful Tudor Prodan. 

Teatrul Național Mihai Eminescu, rol cheie în 2023, când Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană

Teatrul Național din Timișoara a fost capitala europeană a teatrelor publice din Europa, între 9 și 12 noiembrie 2023, când Naționalul timișorean a găzduit Conferința Internațională a Convenției Teatrale Europene, cea mai extinsă rețea teatrală a Europei. Peste 80 de reprezentanți ai celor 59 de teatre membre din peste 35 de țări au participat la acest prestigios eveniment teatral.

Convenția Teatrală Europeană – ETC – a fost creată în 1988 cu scopul de a promova circulația europeană a spectacolelor de teatru, a conceptelor teatrale și a patrimoniului spectacologic și lingvistic al țărilor care alcătuiesc acest construct integrator al Uniunii Europene.

SHARE, titlul ediției din 2023 a Conferinței Internaționale de Teatru, împărtășește pe deplin principiile Teatrului Național din Timișoara privind cercetarea noilor realități europene, dialogul și colaborarea, definindu-se ca purtătoare a mesajului profesionalismului, schimbului de idei și de experiențe și, în ultimă instanță,  ca purtătoare a mesajului democratic și umanist.

Teatrul Național din Timișoara este membru al Convenției Teatrale Europene din anul 2010, această ediție a Conferinței Internaționale fiind a doua pe care a organizat-o, la șapte ani după prima întâlnire europeană a teatrelor din Europa la Timișoara.

În cadrul Conferinței Internaționale de Teatru de la Timișoara, membrii Convenției Teatrale Europene au analizat, în termeni de similitudini și diferențe, parcursul teatrelor publice din Europa și au reflectat asupra felului în care noile realități istorice, politice sociale și culturale provoacă unitatea teatrală europeană. De asemenea, la Conferință au fost dezvoltate formule prin care teatrele membre să își poată acorda particularitățile de funcționare într-o serie cât mai extinsă de proiecte comune și colaborări, de participări în programele europene inițiate și gestionate de ETC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel