Băutura japoneză care îmbunătățește somnul și abilitățile sociale
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Diversele infuzii realizate cu planta de ceai sunt, în general, foarte sănătoase pentru oameni, însă diferitele varietăți pot avea beneficii specifice distincte pentru organismul nostru.

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi din lume, iar milioane de oameni îl consumă zilnic. În plus, este o infuzie cu numeroase proprietăți sănătoase documentate de știință.

Cu toate acestea, diferite tipuri de ceai au compoziții chimice ușor diferite, iar acest lucru ar putea influența modul specific în care acestea ne afectează sănătatea. De exemplu, un nou studiu a descoperit că, în mod special, ceaiul matcha, foarte popular în Japonia, ar putea contribui la îmbunătățirea unor funcții ale sistemului nervos, cum ar fi somnul sau performanța cognitivă, și, în mod concret, relațiile sociale ale persoanelor.

Efecte concrete ale ceaiului matcha

Acest lucru este explicat într-un articol publicat recent în prestigioasa revistă științifică PLOS ONE, în care se detaliază că această concluzie este rezultatul unui studiu realizat timp de un an pe 99 de participanți cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani. Dintre aceștia, 64 raportau un declin cognitiv subiectiv, iar 35 sufereau de o ușoară incapacitate cognitivă. Aleatoriu (dar controlând menținerea unui echilibru în ceea ce privește vârsta și distribuția persoanelor cu gena APOE, indicativă pentru riscul de demență), participanților li s-a administrat fie un placebo, fie un regim bazat pe două grame de ceai matcha în capsule.

Pe durata cercetării, participanților li s-au efectuat teste neuropsihologice, inclusiv evaluări ale memoriei, funcționării executive, atenției, aptitudinilor sociale și calității somnului. De asemenea, au fost supuși la teste imagistice pentru a verifica evoluția țesuturilor cerebrale.

Contrar așteptărilor, autorii au descoperit că participanții care au primit ceai matcha nu au prezentat îmbunătățiri în funcțiile cognitive generale sau în memorie, și nici la nivel fiziologic în starea țesuturilor cerebrale. În schimb, au obținut rezultate semnificativ mai bune în ceea ce privește somnul și performanța socială.

Cum îmbunătățește somnul și relațiile sociale

Ceaiul verde, precum matcha, este bogat în diverse vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele C și E, magneziul sau potasiul. De asemenea, conține compuși bioactivi, precum teanina, catechinele sau polifenolii, care pot avea efecte pozitive variate, inclusiv reducerea inflamației în țesuturi.

Cercetătorii cred că teanina prezentă în capsulele de ceai matcha ar putea fi responsabilă pentru îmbunătățirea calității somnului la voluntari. Un somn suficient și de calitate este esențial, mai ales pentru adulții în vârstă, pentru funcționarea corectă a creierului. Deficiențele în acest sens au fost asociate clar, în literatura științifică, cu un risc mai mare de a dezvolta boli neurodegenerative, precum demența.

Un punct interesant, evidențiat de cercetători, este efectul benefic observat asupra abilităților sociale. Problemele de comunicare socială sunt considerate un indicator timpuriu al unor procese, precum demența. În plus, deteriorarea socială cauzată de bolile neurologice este deosebit de stresantă, agravând potențial starea generală a pacienților.

Autorii subliniază că aceste proprietăți ale ceaiului matcha necesită cercetări suplimentare pentru a determina posibile utilizări clinice interesante ale băuturii. Cu toate acestea, dovezi precum acestea fac ceaiurile, în special ceaiul verde și matcha, opțiuni foarte sănătoase și recomandabile pentru consumul zilnic, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel