Data publicării:

Gem de struguri. Cea mai bună rețetă de sezon

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Este perioada parfumaților struguri. Nu ar fi rău să-ți faci câteva provizii pentru iarnă. Astăzi, îți propunem gemul din acest fruct aromat.

Ingrediente (pentru 3 borcane de 500 ml)

- 1,7 kg de struguri, fără sâmburi

- 1 kg de zahăr granulat

- 3 linguri suc de lămâie

Vezi și: Suc de struguri pentru iarnă, după rețeta unui chef bucătar. Rezistă până la cinci ani. Copiii îl adoră

Cum se prepară

Puneți strugurii, zahărul și sucul de lămâie într-o oală și puneți-o la foc. Amestecați des până se dizolvă zahărul. Pe măsură ce amestecul se încălzește, zdrobiți o parte din struguri cu o lingură de lemn sau folosiți un zdrobitor de cartofi pentru a scoate sucul strugurilor. Odată ce tot zahărul s-a dizolvat complet (aproximativ 20 de minute) luați amestecul de pe foc și folosiți un blender pentru a amesteca strugurii până la o consistență asemănătoare sucului.

Puneți oala din nou pe foc, aduceți la fierbere și lăsați-o acolo apoi, timp de 25 de minute, amestecând încontinuu. (Puteți începe cu 23 de minute deoarece, în funcție de prospețimea și varietatea strugurilor, timpul poate varia puțin).

Luați oala de pe foc și faceți un test. Puneți câteva picături de dulceață pe o farfurie răcită și puneți la frigider pentru un minut. Dulceața ar trebui să formeze o pojghiță creață atunci când împingeți degetul prin ea. Dacă nu, mai fierbeți-o câteva minute și testați din nou până când veți obține acest rezultat, scrie temananc.ro.

În cazul în care vreți să o conservați, sigilați borcanele sterilizate în prealabil și puneți-le în baie de apă clocotită, pe foc, timp de 8 minute. Lăsați-le să stea în apă încă 5 minute după ce ați oprit focul. Apoi le puteți scoate, verificați sigiliile după 12 ore și păstrați toate borcanele nesigilate la frigider.

Puteți îngroșa dulceața de struguri fierbând suficient de mult pentru ca excesul de apă din dulceață să se evapore. 

Cum scoateți semințele din struguri 

Puteți fie să gătiți strugurii, fie îi puteți strecura într-o strecurătoare grosieră pentru a separa semințele, dar veți pierde și coaja. Sau puteți tăia strugurii pe jumătate și apoi să îndepărtați semințele cu degetul mare. Sau cel mai bine ar fi să folosiți un soi de struguri fără semințe.

BONUS: Cum faci must. Cea mai veche rețetă 

Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de strugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.

Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.

Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet. 

Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.

Cum se păstrează mustul

Odată ce sticlele au fost bine încălzite, iar mustul a fost fiert, acesta poate fi pus în sticle. Sticlele fierbinți se scot din cuptor și se pun pe un suport metalic, iar mustul se toarnă direct în ele, fără a mai fi lăsat la răcit. Odată umplute sticlele, acestea se astupă cât mai bine cu dopuri curate.

După aceasta, sticlele cu must se așază într-o cutie de carton sau într-o tavă cu margini înalte, înfășurată în mai multe pături groase, unde se țin până la răcirea lor completă. Răcirea lentă este importantă, ea putând dură chiar și două zile. Odată răcite, mai înainte de a fi așezate definitiv în cămară, sticlele pot fi lăsate în frigider până la o săptămâna. După aceasta, sticlele se împachetează în hârtie netransparentă și se așază într-un loc rece (pivniță sau cămară).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel