Adrian Negrescu, previziuni sumbre pentru 2025: Vom pierde câteva sute de mii de locuri de muncă
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Află în articol ce s-ar putea întâmpla în anul 2025 în economie.

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit în cadrul emisiunii ”Totul despre bani” despre ce s-ar putea să ne aștepte anul viitor în materie de economie. Acesta a precizat că ”probabil vom avea o cotă unică”, dar una care va crește ”la 12%, 14% sau chiar 16%”. De asemenea, analistul a mai explicat că TVA-ul probabil nu va crește în 2025, dar că ”vor umbla la taxele conexe”. Cu privire la microîntreprinderi, analistul a precizat că ar putea exista creșteri de impozit pe dividente.

„Nu cred că vom vedea reforme importante anul viitor, nici măcar acea reformă a salarizării în sectorul bugetar, probabil o vor amâna pentru 2026 dintr-un simplu motiv: că nu nici măcar datele financiare legate de cât câștigă fiecare bugetar în parte și vor încerca din 2026 să facă o platformă în baza căreia să impoziteze populația, inclusiv bugetarii, bineînțeles, în funcție de nivelul de venit, adică să avem acel impozit pe venit în funcție de cât câștigi. Anul viitor probabil vom avea o cotă unică, dacă o vor modifica cota unică de 10%, o vor crește la 12%, 14% sau chiar 16% pentru a aduce bani la buget”, a precizat Adrian Negrescu.

TVA în 2025

 

Întrebat despre TVA, Adrian Negrescu a spus:

„La TVA ar fi o greșeală majoră să umbli anul viitor pentru că ar însemna practic să te duci în recesiune. S-ar accentua blocajul financiar, oamenii n-ar mai putea să cumpere. Creșteri de TVA înseamnă creșteri de prețuri, pe lângă creșterile de prețuri generate de inflație în momentul de față. Am pune gaz pe focul inflației și am determina o prăbușire a sectorului consumului din România.

Deci, probabil nu vor crește TVA-ul anul viitor, dar vor umbla la taxele conexe. Nu vor introduce impozitul diferențiat în funcție de cât câștigă fiecare, vor umbla probabil la cota unică. Ce ne spun politicienii în momentul de față, toți, fără excepție? Nu vor fi taxe noi în 2025, cel puțin asta ne promit, dar asta e cu asterisc pentru că da, nu vor fi taxe noi, dar le vom crește pe cel deja existente și acolo probabil focusul va fi cota unică, cotă unică care de la 10% pe venit în momentul de față probabil o vor crește la 12%, 16%, în sfârșit o cotă unică de 16%. 

Funcționarea microîntreprinderilor

 

De asemenea, e posibil să vedem creșteri de impozit pe dividente de la 8% spre 10%,12%, 16%, Dumnezeu știe cât. De asemenea, probabil vom vedea o restrângere din ce în ce mai agresivă a funcționării microintreprinderilor, care, din punctul meu de vedere, va fi o lovitură extrem de puternică pentru economie. Să limitezi funcționarea microîntreprinderilor după ce ai redus plafoanele alea până la 500000 de euro în momentul de față, să le reduci la 60000 de euro înseamnă practic să îngropi mare parte din economia românească în condițiile în care microîntreprinderile reprezintă 88% din totalul firmelor din România.

Dacă vom obliga microîntreprinderile să treacă la impozitul pe profit multe dintre ele se vor închide pentru că nu va mai fi fezabil să funcționeze în acest fel, iar altele care vor continua să lucreze pe profit probabil se vor duce înspre evaziune sau să își acopere prin cheltuielile firmei toate problemele financiare și toate cheltuielile pe care le au. Veți vedea din ce în ce mai multe cheltuieli pe firmă, cum n-ați văzut în ultimii ani.

Asta va genera multiple probleme, vor fi foarte multe firme care se vor închide, se vor pierde locuri de muncă pentru că, atenție, în România să deții o microîntreprindere trebuie să ai măcar o carte de muncă, un loc de muncă pentru care plătești taxe. Dacă se vor închide aceste microîntreprinderi și estimez că se va întâmpla acest lucru, vom pierde câteva sute de mii de locuri de muncă”.

Urmărește emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel