Oamenii de știință încearcă să readucă la viață o creatură dispărută acum 300 de ani. Unde ar putea fi eliberată
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Oamenii de știință încearcă să readucă la viață o creatură dispărută acum 300 de ani. Unde ar putea fi eliberată / Foto: Pixabay
Oamenii de știință încearcă să readucă la viață o creatură dispărută acum 300 de ani. Unde ar putea fi eliberată / Foto: Pixabay
Află în articol despre ce creatură este vorba.

Oamenii de știință intenționează să readucă la viață pasărea dodo, o specie incapabilă să zboare, care a trăit pe Insula Mauritius din Oceanul Indian, până la sfârșitul secolului al XVII-lea, scrie CNN.

Se pare că sosirea marinarilor pe insulă a provocat dispariția acestui animal, care nu se temea de oameni. Au adus cu ei specii invazive, precum șobolanii, și practici precum vânătoarea, iar ultimul exemplar a fost ucis în urmă cu 300 de ani.

Acum, o echipă de oameni de știință vrea să aducă readucă la viață pasărea dodo într-o inițiativă îndrăzneață care va include progrese în secvențierea ADN-ului antic, tehnologia de editare a genelor și biologia sintetică. Ei speră că proiectul va deschide noi tehnici pentru conservarea păsărilor.

De ce vor oamenii de știință să readucă la viață această pasăre

"Ne aflăm în mod clar în mijlocul unei crize de extincție. Și este responsabilitatea noastră să aducem povești și să aducem entuziasm oamenilor într-un mod care să-i motiveze să se gândească la criza extincției care are loc acum", a spus Beth Shapiro, profesor de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din California, Santa Cruz. .

Shapiro este paleogeneticianul principal la Colossal Biosciences, un start-up de biotehnologie și inginerie genetică fondat de antreprenorul Ben Lamm, genetician la Harvard Medical School "George Church", care lucrează la un proiect la fel de ambițios, pentru a aduce înapoi mamutul lânos și tilacina, ori tigrul tasmanian.

Shapiro a spus că a finalizat deja un prim pas-cheie în proiect - secvențierea completă a genomului de Pasărea Dodo din ADN-ul vechi - pe baza materialului genetic extras din rămășițele din Danemarca.

Următorul pas a fost compararea informațiilor genetice, cu cele mai apropiate rude ale păsărilor dodo, din familia porumbeilor - porumbelul Nicobar, încă existent, și Rodrigues solitaire, o specie dispărută de porumbel uriaș, nezburător, care a trăit cândva, pe o insulă aproape de Mauritius. Este un proces care le-ar permite să restrângă care mutații din genom "fac din dodo un dodo", a spus Shapiro.

Provocări pentru reînvierea păsării dodo

Cu toate acestea, munca ulterioară care este necesară pentru a resuscita animalul - programarea celulelor de la o rudă vie a dodo cu ADN-ul păsării pierdute - va fi semnificativ mai dificilă. Shapiro a spus că speră să adapteze o tehnică existentă folosită care implică celulele germinale primordiale, precursorii embrionari ai spermatozoizilor și a ouălor, care a fost deja folosită pentru a crea un pui născut de o rață.

Abordarea implică îndepărtarea celulelor dintr-un ou, cultivarea lor în laborator și editarea celulelor cu trăsăturile genetice dorite înainte de a le injecta înapoi într-un alt ou, a explicat ea. Chiar dacă echipa are succes în acest demers cu mize mari, nu va face o copie exactă a păsării dodo care a trăit cu patru secole în urmă, ci o formă modificată, hibridă.

Metoda ar putea fi folosită și în cazul altor păsări



Cu toate acestea, Shapiro a spus că perfecționarea acestor instrumente de biologie sintetică va avea implicații mai largi pentru conservarea păsărilor. Tehnicile ar putea permite oamenilor de știință să mute trăsături genetice specifice între speciile de păsări pentru a le proteja pe măsură ce habitatele se micșorează și clima se încălzește.

"Această tehnologie, care funcționează la pui... Ar fi uimitor ca acest lucru să funcționeze la o mulțime de păsări diferite din arborele vieții păsărilor, deoarece acest lucru va avea un impact enorm pentru conservarea păsărilor", a spus Shapiro.

"Dacă descoperim că există ceva care oferă imunitate împotriva unei boli care rănește o populație și știi care sunt modificările genetice care stau la baza acelei imunitate sau acea capacitate de a lupta împotriva acelei boli - poate că putem folosi aceste instrumente pentru a transfera asta chiar și între specii strâns înrudite", a adăugat ea.

Unde ar putea fi eliberată pasărea dodo

Odată ce va fi reînviată, pasărea dodo ar putea prospera în Mauritius și în insulele din apropiere, mai spune Shapiro.

"Un obiectiv aici este de a crea un animal care se poate integra bine din punct de vedere fizic și psihologic în mediul în care trăiește", a adăugat Shapiro.

"Dacă vom aduce înapoi ceva care este echivalent funcțional cu un dodo, atunci va trebui să găsim, să identificăm sau să creăm habitate în care să poată supraviețui", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel