Data publicării:

Oamenii de știință au descoperit un tratament care redă vederea șoarecilor orbi

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Oamenii de știință sunt uimiți de o nouă descoperire.

Capacitatea creierului de a se adapta și de a se reconecta de-a lungul vieții continuă să surprindă neurologii. Cercetătorii au găsit o modalitate de a restabili vederea la șoarecii adulți cu o formă de orbire congenitală, în ciuda maturității relative a rozătoarelor.

Șoarecii au fost îmbolnăviți cu o tulburare umană rară a retinei ochiului, numită amauroză leber congenitală (LCA), care provoacă adesea orbire sau tulburări vizuale severe la naștere. Această afecțiune moștenită pare să fie cauzată de o mutație a oricăreia dintre zecile de gene asociate cu retina și abilitățile sale de senzori a luminii.

Cercetătorii au lucrat la tratamente care ar putea restaura fotoreceptorii deteriorați sau disfuncționali din această parte a ochiului timp de câteva decenii. Unele strategii includ implanturi retiniene, intervenții de editare a genelor și tratamente medicamentoase. Toate aceste terapii în curs de dezvoltare îmbunătățesc vederea cu diferite niveluri de succes, dar compușii sintetici care vizează retina par deosebit de promițători.

„Deși s-au făcut unele progrese, rămâne încă neclar în ce măsură circuitele vizuale ale adulților pot fi restabilite la o stare complet funcțională la nivelul cortexului vizual după corectarea defectului retinian”, scriu cercetătorii.

Ce au făcut cercetătorii?

Cercetătorii au administrat un retinoid sintetic timp de șapte zile rozătoarelor adulte născute cu degenerare a retinei.

Tratamentul a avut succes în cele din urmă la restabilirea parțială a sensibilității animalelor la lumină și a comportamentelor lor tipice de orientare a luminii timp de 27 de zile. La nouă zile după tratament, mult mai mulți neuroni din cortexul vizual erau activați de nervul optic.

Acest lucru sugerează că respectiva cale vizuală centrală care transportă informațiile de la ochi la cortexul vizual poate fi restabilită în mod semnificativ prin tratamentul cu retinoizi, chiar și la șoarecii adulți.

„Sincer, am fost uimiți de cât de mult a salvat acest tratament circuitele cerebrale implicate în vedere”, a spus neurobiologul Sunil Gandhi de la Universitatea din California, Irvine.

Studiul a fost realizat doar pe șoareci, dar descoperirea îi face pe cercetători să creadă că fereastra critică pentru sistemul vizual uman poate fi, de asemenea, mai mare decât se presupunea odinioară. Cu alte cuvinte, lipsa vederii în copilărie nu înseamnă neapărat că vederea nu poate fi recuperată la vârsta adultă, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel