Misterul persoanelor asimptomatice la COVID-19 a fost dezvăluit
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
A fost descoperit de ce unele persoane, deși au fost infectate cu COVID-19, au fost asimptomatice. 

Un grup de cercetători coordonaţi de Universitatea din California, San Francisco ar fi putut dezvălui unul dintre cele mai enigmatice puncte ale virusului SARS-CoV-2: ceea ce face ca infecţia să nu provoace simptome la unele persoane. Într-un studiu publicat în revista "Nature", cercetătorii au descoperit că persoanele asimptomatice sunt adesea purtătoare ale unei variante genetice, care ajută sistemul imunitar să recunoască şi să lupte prompt împotriva virusului. Această caracteristică nu le împiedică să fie infectate, dar le protejează de simptomele virusului Covid-19.

”Dacă ai o armată capabilă să recunoască inamicul dinainte, acesta este un avantaj imens. Este ca şi cum ai avea soldaţi pregătiţi pentru luptă şi care ştiu deja ce să caute”, a afirmat coordonatorul studiului, Jill Hollenbach.

Cercetările s-au concentrat asupra sistemului de etichetare pe care organismul îl foloseşte pentru a distinge propriile componente de cele străine: aşa-numitele HLA (antigeni umani leucocitari). Cercetătorii au descoperit că aproximativ 20% dintre persoanele asimptomatice aveau o mutaţie în una dintre genele HLA (numită HLA-B*15:01), faţă de 9% dintre cei cu simptome. Totodată, dacă mutaţia era prezentă în de dublă copie, şansele de a scăpa de simptomele bolii erau de opt ori mai mari, notează Rador. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel