Data actualizării:
Data publicării:

Karl Nehammer, în fața unei înfrângeri istorice

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Partidul Libertăţii (FPO) din Austria s-ar putea afla în pragul unei victorii istorice la alegerile din această duminică. Partidul vrea să dea următorul premier al țării.

Creșterea popularității reflectă o tendință mai amplă de câștiguri a dreptei dure în Europa, determinată de preocupările tot mai mari cu privire la imigrație, inflație și războiul în curs din Ucraina, scrie Newsweek.

Herbert Kickl, liderul partidului din 2021 și fost ministru de interne, luptă pentru postul de cancelar cu o campanie care rezonează cu un segment semnificativ al electoratului.

Calea lui Kickl către conducere depinde de formarea unei coaliții, pentru a-și asigura o majoritate în Consiliul Național.

Sondajele recente indică o cursă strânsă, cu Partidul Libertății la 27%, urmat îndeaproape de Partidul Popular Austriac (OVP) cu 25% și social-democrații de centru-stânga (SP) cu 21%.

FPO a revenit după o performanță dezamăgitoare la alegerile din 2019, unde a obținut doar 16,2% în urma unui scandal în care a fost implicat vicecancelarul de atunci, Heinz-Christian Strache, care a demisionat pe fondul acuzațiilor de corupție.

În iunie, partidul a avut o victorie de etapă, câștigând un vot la nivel național la alegerile pentru Parlamentul European. Mulți alegători din Austria menționează sentimente de nesiguranță pe fondul inflației ridicate și al conflictelor geopolitice continue.

„Nu te mai simți cu adevărat în siguranță în propria ta țară”, a spus Margot Sterner, 54 de ani, la un miting recent. „Dar să te gândești la siguranța propriului popor nu ar trebui să te transforme într-un extremist de dreapta”, a adăugat ea.

Platforma Partidului Libertății solicită în mod deschis ceea ce descrie drept „returnarea străinilor neinvitați” și își propune să creeze o societate mai „omogenă” prin înăsprirea controalelor la frontieră și suspendarea temporară a dreptului la azil.

Sub conducerea lui Kickl, ideologia partidului s-a deplasat mai spre dreapta, criticii remarcând un refuz de a se distanța de facțiunile extremiste, inclusiv de Mișcarea Identitară.

Partidul Libertății dorește, de asemenea, ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, se opune ajutorului militar occidental acordat Ucrainei și încearcă să se retragă din inițiative precum proiectul de apărare antirachetă european Sky Shield al Germaniei.

În schimb, liderul social-democraților, Andreas Babler, s-a poziționat ca un oponent ferm al lui Kickl, etichetându-l drept „amenințare la adresa democrației” și excluzând orice coaliție cu extrema dreaptă.

Actuala coaliție de guvernământ, condusă de OVP sub cancelarul Karl Nehammer, se confruntă cu o popularitate în scădere, exacerbată de crizele cauzate de pandemia de COVID-19, de creșterea prețului energiei din cauza războiului din Ucraina și de un mandat controversat de vaccinare, care a fost retras ulterior.

Inflația din Austria a înregistrat o medie de 4,2% în ultimul an, depășind media UE.

În cazul în care OVP își va asigura o poziție de conducere, o coaliție cu FPO devine o posibilitate, deși analiștii spun că un scenariu mai probabil ar implica o alianță trilaterală cu SPO și partidul liberal Neos.

Rezultatul acestor alegeri ar putea redefini peisajul politic al Austriei și ar putea influența traiectoria mai largă a politicii de dreapta în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel