Data publicării:

Premierul Libanului, Najib Mikati, consideră posibilă încetarea focului între Israel și Hezbollah

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Citește în articol ce declarații a făcut Najib Mikati, premierul Libanului.

Prim-ministrul libanez Najib Mikati și-a exprimat speranța că se poate ajunge în curând la o încetare a focului pentru a pune capăt luptelor dintre Israel și Hezbollah, care au zguduit țara sa și au stârnit temeri legate de o invazie terestră.

Violențele nu au încetat. Atacurile aeriene israeliene au lovit peste noapte aproximativ 75 de ținte ale Hezbollah în Valea Bekaa și în sudul Libanului, inclusiv depozite de arme și lansatoare gata de tragere, a declarat joi armata israeliană.

În cea mai recentă lovitură mortală, cel puțin 23 de sirieni, majoritatea femei și copii, au fost uciși când Israelul a lovit o clădire cu trei etaje în orașul libanez Younine în timpul nopții, a declarat primarul orașului, Ali Qusas, pentru Reuters. În Liban locuiesc aproximativ 1,5 milioane de sirieni care au fugit de războiul civil de acolo.

Statele Unite, Franța și mai mulți aliați au cerut o încetare imediată a focului de 21 de zile la granița dintre Israel și Liban, exprimându-și totodată sprijinul pentru o încetare a focului în Gaza, în urma discuțiilor intense de miercuri de la Organizația Națiunilor Unite.

Mikati a salutat apelul pentru un armistițiu, dar a declarat că cheia punerii sale în aplicare este dacă Israelul, care a mutat trupe mai aproape de Liban, se angajează să aplice rezoluțiile internaționale.

Încetarea focului

Întrebat dacă o încetare a focului ar putea fi asigurată în curând, Mikati a declarat: „Să sperăm că da”.

Administrația interimară a lui Mikati include miniștri aleși de Hezbollah, considerată a fi cea mai puternică forță politică a țării.

Încetarea focului s-ar aplica „liniei albastre” Israel-Liban, linia de demarcație dintre cele două țări, și ar permite părților să negocieze în vederea unei potențiale soluționări diplomatice a conflictului, a declarat un înalt oficial al administrației Biden.

Coordonatorul special al ONU pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert, a salutat joi apelul pentru o încetare imediată a focului de 21 de zile pentru a permite diplomației să aibă succes.

Israelul a făcut o prioritate din securizarea frontierei sale de nord și permiterea întoarcerii acolo a aproximativ 70000 de locuitori strămutați de schimburile de focuri aproape zilnice, pe care Hezbollah le-a inițiat în urmă cu un an în semn de solidaritate cu grupul palestinian Hamas din Gaza.

Israelul și-a extins miercuri loviturile aeriene în Liban și cel puțin 72 de persoane au fost ucise, potrivit unei compilații a Reuters a declarațiilor Ministerului Sănătății libanez. Ministerul a declarat anterior că cel puțin 223 au fost rănite.

Cele mai puternice lovituri aeriene ale Israelului asupra Libanului în aproape două decenii s-au intensificat brusc de luni, când peste 550 de persoane au fost ucise în cea mai mortală zi din Liban de la sfârșitul războiului civil din 1975-1990.

Soluție diplomatică

Aproximativ o jumătate de milion de libanezi și-au părăsit locuințele, iar spitalele au fost copleșite de răniți. Bombardamentul urmează atacurilor de săptămâna trecută, când pagere și stații de emisie-recepție au explodat în Liban, omorând zeci de oameni și rănind mii.

Șeful armatei israeliene a declarat că este posibil un atac terestru, stârnind temeri că acest conflict ar putea declanșa un război mai amplu în Orientul Mijlociu. Hezbollah și Hamas fac parte dintr-o rețea de grupuri armate sponsorizate de Iran în întreaga regiune.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat reporterilor înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de miercuri că Israelul ar saluta o încetare a focului și ar prefera o soluție diplomatică. El a declarat apoi în fața Consiliului de Securitate că Iranul este sursa violențelor din regiune și că pacea necesită înlăturarea acestei amenințări.

Liderii mondiali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea rapidă a conflictului, care se desfășoară în paralel cu războiul Israelului din Gaza.

Săptămâna aceasta, raidurile aeriene israeliene au vizat lideri ai Hezbollah și au lovit sute de locații în interiorul Libanului. Gruparea a răspuns cu rachete lansate în Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel