Data publicării:

Cel mai longeviv deținut condamnat la moarte din lume a fost achitat în Japonia

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol care a fost motivul pentru care a fost condamnat la moarte.

Un bărbat în vârstă de 88 de ani, cel mai longeviv deținut condamnat la moarte din lume, a fost achitat de un tribunal japonez, după ce acesta a constatat că probele folosite împotriva sa au fost falsificate.

Iwao Hakamada, care este condamnat la moarte de mai bine de o jumătate de secol, a fost găsit vinovat în 1968 de uciderea șefului său, a soției acestuia și a celor doi copii adolescenți ai lor.

Recent, i s-a acordat un nou proces pe fondul suspiciunilor că anchetatorii ar fi plantat probe care au condus la condamnarea sa pentru crime.

Cazul lui Hakamada este una dintre cele mai lungi și mai faimoase narațiuni juridice din Japonia.

Cazul a suscitat un interes public larg, aproximativ 500 de persoane stând la coadă joi pentru a prinde loc în sala de judecată din Shizuoka.

La pronunțarea verdictului, susținătorii lui Hakamada din fața instanței au aclamat „banzai” - o exclamație japoneză care înseamnă „ura”.

Hakamada nu a fost prezent în sala de judecată, deoarece a fost scutit de toate audierile din cauza stării sale psihice deteriorate.

Îngrijit de soră

Trăiește sub îngrijirea surorii sale din 2014, când a fost eliberat din închisoare și i s-a acordat un nou proces de către un tribunal japonez.

Fost boxer profesionist, Hakamada lucra la o fabrică de prelucrare a condimentului miso în 1966, când cadavrele angajatorului său, ale soției acestuia și ale celor doi copii au fost recuperate dintr-un incendiu izbucnit la locuința lor din Shizuoka, la vest de Tokyo. Toți patru fuseseră înjunghiați mortal.

Autoritățile l-au acuzat pe Hakamada că a ucis familia, le-a incendiat locuința și a furat 200000 de yeni în numerar.

Hakamada a negat inițial că ar fi jefuit și ucis victimele, dar ulterior a făcut ceea ce el a descris ca fiind o mărturisire forțată în urma unor bătăi și interogatorii care durau până la 12 ore pe zi.

În 1968 a fost condamnat la moarte pentru crimă și incendiere.

Narațiunea juridică, care a durat zeci de ani, s-a concentrat în cele din urmă pe niște haine pătate de sânge găsite într-un rezervor de miso la scurt timp după descoperirea cadavrelor. Aceste haine au fost folosite pentru a-l incrimina pe Hakamada.

Cu toate acestea, timp de ani de zile, avocații lui Hakamada au susținut că ADN-ul recuperat de pe haine nu se potrivea cu al său, ridicând posibilitatea ca articolele să aparțină altcuiva. De asemenea, avocații au sugerat că poliția ar fi putut fabrica probele.

Argumentul lor a fost suficient pentru a-l convinge pe judecătorul Hiroaki Murayama, care în 2014 a remarcat că „hainele nu erau ale inculpatului”.

„Este nedrept să îl reținem în continuare pe inculpat deoarece posibilitatea nevinovăției sale a devenit clară într-un grad respectabil”, a declarat Murayama la acea vreme.

Eliberat din închisoare

Hakamada a fost apoi eliberat din închisoare și i s-a acordat un nou proces.

Ca urmare a procedurilor judiciare prelungite, a fost nevoie de timp până anul trecut pentru ca acest nou proces să înceapă - și până joi dimineață pentru ca instanța să declare verdictul.

Pe lângă faptul că l-a declarat nevinovat pe Hakamada, judecătorul a concluzionat, de asemenea, că probele cheie ale procurorilor au fost falsificate.

Potrivit avocaților și familiei sale, deceniile de detenție, majoritatea în izolare, cu amenințarea permanentă a execuției, au afectat grav sănătatea mintală a lui Hakamada.

Sora sa Hideko, în vârstă de 91 de ani, a pledat mult timp pentru eliberarea sa. Anul trecut, când a început rejudecarea, ea și-a exprimat ușurarea și a spus că „în sfârșit, o greutate a fost luată de pe umerii mei”.

Rejudecările pentru condamnații la moarte sunt rare în Japonia - cea a lui Hakamada este doar a cincea din istoria postbelică a Japoniei.

Împreună cu Statele Unite, Japonia este singura țară din G7 care încă impune pedeapsa capitală, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel