Data actualizării:
Data publicării:

Spaniolii protestează ca să muncească mai puțin de 40 de ore/săptămână. Pentru câte ore ies în stradă

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)
Sindicatele vor organiza proteste în întreaga Spanie joi, în încercarea de a forța un acord între guvern și sectorul de afaceri pentru reducerea orelor de muncă, în contextul opoziției din partea angajatorilor îngrijorați de creșterea costurilor.

Socialiștii prim-ministrului Pedro Sanchez încearcă să convingă companiile să susțină un plan care prevede reducerea săptămânii de lucru cu 2,5 ore de la 40 de ore, argumentând că aceasta va spori productivitatea.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat într-un raport din această lună, realizat pentru Comisia Europeană, că Uniunea Europeană trebuie să reducă decalajul de productivitate dintre statele membre pentru a ține pasul cu rivalii economici, Statele Unite și China.

Pentru a obține sprijinul angajatorilor, guvernul a oferit un bonus de angajare pentru micile afaceri cu mai puțin de 10 angajați, pentru a compensa reducerea orelor de muncă, menținând totodată același nivel de servicii, conform unei surse implicate în negocieri.

Madridul poate aproba reducerea fără consens, iar o sursă guvernamentală de rang înalt a declarat că vor face acest lucru înainte de sfârșitul anului 2024.

Spaniolii lucrează mai multe ore decât majoritatea europenilor

Oferta calculează săptămâna de lucru pe baza anuală, astfel încât angajații din sectoare unde este dificil să se adapteze turele, cum ar fi ospitalitatea, pot acumula ore care pot fi ulterior compensate sub formă de vacanțe.

Spaniolii lucrează mai multe ore decât majoritatea europenilor. Conform Eurostat, săptămâna medie de lucru în Spania a fost de 36,4 ore în 2023, comparativ cu media Uniunii Europene de 36,1 ore.

Ministra Muncii, Yolanda Diaz, a afirmat că reducerea orelor de muncă va crește productivitatea, un domeniu în care Spania a întârziat constant în raport cu colegii săi europeni.

Antreprenorii sunt îngrijorați că propunerea va însemna că angajații vor lucra mai puține ore pentru aceeași remunerație ca înainte.

Impactul unor măsuri similare în alte țări este neclar.

Franța a introdus în 2000 o săptămână de lucru de 35 de ore, așteptându-se că va crea sute de mii de locuri de muncă. Dar datele arată o creștere a costului forței de muncă, făcând lucrătorii francezi mai scumpi în termeni relativi și companiile mai puțin competitive, conform Reuters.

Deși numărul orelor de muncă este mare în comparație cu România sau alte state europene, românii din diaspora văd Spania ca o varinată excepțională pentru construirea unui viitor

Deși numărul orelor de muncă este mare în comparație cu România sau alte state europene, românii din diaspora văd Spania ca o varinată excepțională pentru construirea unui viitor. 

O româncă stabilită în Spania în urmă cu 20 ani a spus de ce nu se întorc acasă românii din diaspora. Adriana Mureșan, fondatoarea organizației RoOmenia-Voluntari în Europa, a fost invitată în emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”. Întrebată de jurnalistul Bogdan Bolojan de ce crede că românii din străinătate nu se întorc acasă, ea a avut un răspuns care poate părea surprinzător.

"Eu cred că sunt în asentimentul tuturor când spun ceea ce ne lipsește. România a progresat, a crescut foarte mult, oportunitățile de muncă, de trai sunt fantastice. Dar lipsește stabilitatea, comoditatea instituțiilor. Și aici înglobez administrație publică, sănătate, învățământ.

Noi toți ne-am întoarce foarte repede, eu prima, dacă sistemul de sănătate din România ar funcționa la nivelul Spaniei. Dacă administrația publică ar funcționa la nivelul Spaniei, pentru că eu aici trăiesc. Dacă instituțiile în general ar funcționa.

Eu, sincer, urmăresc cu mare interes. Am văzut la știri că se va digitaliza tot ce ține de instituții publice. Sunt foarte curioasă, mi-ar plăcea. Despre asta e vorba. E singurul lucru care ne ține la momentul actual departe de a face pasul definitiv și de a ne întoarce acasă. Însă sperăm și avem încredere că se vor rezolva și aceste lucruri. În momentul în care va funcționa sistemul de sănătate, sistemul de învățământ, poliția, primăriile, consiliile județene, când nu vor mai fi acele cozi pentru hârtii", a explicat Adriana Mureșan. Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel