Data actualizării:
Data publicării:

Alertă la Palatul Victoria: Ciolacu a convocat ședință de urgență / UPDATE: Sorin Lucaci susține că debitul Dunării este "gestionabil" / video

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Politica
WhatsApp
Palatul Victoria Foto: Crișan Andreescu
Palatul Victoria Foto: Crișan Andreescu
Premierul Marcel Ciolacu a convocat o ședință de urgență la Palatul Victoria pentru a analiza măsurile necesare în fața creșterii debitului Dunării, prognozat să atingă un maxim de 7.600 mc/s în următoarele zile. La ședință vor participa reprezentanți din administrație și mediu, iar autoritățile au anunțat că sunt pregătite să gestioneze situația creată de ciclonul Ashley, fără a fi necesare măsuri de evacuare.

UPDATE: Sorin Lucaci, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, a clarificat astăzi speculațiile apărute în presă cu privire la debitul Dunării.

„Astăzi, la intrarea în țară, debitul Dunării este de 6.800 mc/s. Vârful viiturii va fi atins în perioada 2-3 octombrie și va ajunge la aproximativ 7.500 mc/s. În combinație cu ploile și cantitățile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeș și Buzău, care însumează în jur de 2.000 mc/s, debitul total al Dunării va ajunge la 9.500 mc/s”, a explicat directorul Apelor Române.

Lucaci a subliniat că această valoare este gestionabilă și nu reprezintă un pericol major. „Până la un debit de 10.000 mc/s nu se atinge nici măcar piciorul digurilor. Administrația Națională Apele Române este pregătită să gestioneze acest debit, fără riscuri semnificative pentru digurile de protecție”, a adăugat el.

Premierul Marcel Ciolacu a convocat joi, începând cu ora 16:00, o ședință operativă la Palatul Victoria, pentru a analiza măsurile necesare pe sectorul românesc al Dunării, în contextul avertizărilor meteorologice emise de specialiști. Această întâlnire vine ca urmare a prognozelor ce indică o creștere semnificativă a debitului fluviului în următoarele zile.

Conform Guvernului, la ședință vor participa mai multe figuri importante din administrație și sectorul de mediu, printre care vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, secretarul de stat Raed Arafat, directorul general al Administrației Naționale Apele Române, Sorin Lucaci, un reprezentant al Societății Hidroelectrica, Rădoi Ianaș, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, și președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Georgian Pop.

Debitul Dunării în creștere

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a publicat o prognoză joi, care indică o creștere a debitului Dunării la intrarea în România, pe sectorul Baziaș, la un maxim de 7.600 mc/s în următoarele cinci zile. Acest debit este aproape dublu față de media multianuală pentru lunile septembrie și octombrie. Prognoza este valabilă pentru intervalul 26 septembrie - 3 octombrie.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri că, deși debitul maxim al Dunării la intrarea în țară nu va depăși 8.000 mc/s, vârful viiturii este așteptat în intervalul 30 septembrie - 1 octombrie. Ministrul a subliniat că, pe lângă aportul apei din fluviu, râurile Jiu, Olt și Argeș-Vedea vor contribui la o creștere a debitului pe sectorul românesc.

Fechet a asigurat că autoritățile sunt pregătite să gestioneze situația creată de ciclonul Ashley și că, în prezent, nu se impune evacuarea populației din nicio localitate din România. "Monitorizăm cu atenție evoluția situației și suntem pregătiți pentru intervenții rapide în caz de necesitate", a precizat ministrul.

În cadrul ședinței operative, se vor discuta planuri de acțiune pentru gestionarea riscurilor de inundații și se vor evalua resursele disponibile pentru a face față eventualelor situații de urgență.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel