Data publicării:

Uraganul Helene se intensifică în timp ce se îndreaptă spre Florida

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol mai multe despre uraganul Helene.

Uraganul Helene continuă să se întărească în timp ce se îndreaptă spre Coasta Golfului Statelor Unite.

Furtuna de categoria 1 este pe cale să se intensifice rapid într-un periculos uragan de categoria 4 în momentul în care va atinge Florida joi seara, meteorologii avertizând că ar putea aduce valuri de furtună „care pun viața în pericol”, vânturi devastatoare și inundații într-o mare parte din Florida și sud-estul SUA.

Centrul Național pentru Uragane (NHC) din SUA a declarat că se așteaptă ca Helene să continue să se deplaseze spre nord prin Golful Mexic înainte de a lovi Florida joi seara, ora locală.

Guvernatorii Floridei, Georgiei, Carolinei de Nord, Carolinei de Sud și Virginiei au declarat stare de urgență înainte de intrarea furtunii pe uscat.

Datele de la NHC indică faptul că vânturile maxime susținute ale furtunii au crescut la 140 km/h.

Helene se deplasa spre nord cu 19 km/h prin Golful Mexic, a precizat NHC într-o actualizare.

NHC a avertizat că Helene se transformă într-o furtună „majoră” care ar putea atinge categoria 4 până când va ajunge în Florida.

Populația a fost avertizată

Joi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul din Tallahassee, Florida, a avertizat locuitorii să fie pregătiți.

„Nu mai avem timp să așteptăm. Astăzi este ziua cea mare. Vă îndemnăm să fiți atenți la condițiile meteorologice, deoarece suntem în pragul a ceea ce ar putea fi ... un eveniment istoric”, a declarat primarul John Dailey.

În Georgia toate școlile publice din Atlanta vor fi închise joi și vineri din cauza furtunii. Aceasta a afectat, de asemenea, cursa pentru Casa Albă, candidatul republican la funcția de vicepreședinte, JD Vance, anulând două evenimente în Georgia care erau planificate pentru joi.

În tot sud-estul SUA furtuna ar putea declanșa „inundații bruște și urbane catastrofale, care ar putea pune viața în pericol”, a declarat NHC.

Înainte de a ajunge în SUA, se așteaptă ca furtuna să aducă 10-20 cm de ploaie asupra unor părți din Cuba și Insulele Cayman.

În Mexic, stațiunile populare Cancún și Cozumel au fost lovite de furtuni puternice și vânt în primele ore ale zilei de miercuri, ora locală.

În unele zone au fost raportate inundații.

Alertă de inundații

Încă de marți pe plajele din Cancún fluturau steaguri roșii care avertizau înotătorii să nu se aventureze în mare, iar pescarii se grăbeau să își scoată bărcile din apă.

Întreprinderile locale și-au închis geamurile în timp ce a început să plouă torențial și să bată puternic vântul.

NHC a precizat că odată ce Helene va ajunge în sud-estul Statelor Unite este de așteptat să „producă acumulări totale de ploaie de 12,7-25,4 cm”.

A fost emisă o alertă de inundații din Florida până în sudul Apalașilor, cea mai afectată zonă fiind regiunea Big Bend din Florida.

Big Bend este locul în care uraganul Idalia a atins țărmul în 2023, iar zona a fost afectată și de uraganul Debby luna trecută.

Divizia de gestionare a situațiilor de urgență din Florida a postat o listă a comitatelor în care au fost emise ordine de evacuare voluntară sau obligatorie înainte de Helene, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel