Favipiravir, medicamentul vital pentru bolnavii de COVID, INDISPONIBIL în farmacii. Medic: Nu s-a găsit niciodată. Ideea era să degrevăm spitalele
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a vorbit despre Favipiravir.

Despre Favipiravir s-a tot vorbit încă de la declanșarea pandemiei de COVD-19 și chiar dacă, potrivit medicilor, medicamentul poate fi prescris pentru formele ușoare și medii de COVID-19, pentru a nu se mai ajunge la forme severe sau la internarea în spital, acesta nu se găsește în farmacii.

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, detalii despre Favipiravir

 

Favipiravir este inclus în protocolul de tratament al infecției cu SARS-Cov-2, încă din martie 2020 în mai multe țări și din aprilie în România, și este un antiviral care poate fi administrat în primele zile de boală, pentru a preveni cazurile complicate şi spitalizarea.

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a declarat la Digi24 că acest medicament nu a fost niciodată disponibil în farmacii. Ea a afirmat că sunt probleme de distribuție ale acestui medicament.

Favipiravir este importat de o fabrică din Cluj, dar se găsește doar în spitale, pentru pacienții internați.

"Medicamentul Favipiravir nu s-a găsit niciodată în farmacii, în România! El figurează în protocolul emis în aprilie de Ministerul Sănătății că poate fi prescris în ambulatoriu, însă nu a apărut niciodată în farmacii. Nu știu de ce! Înțeleg că există niște probleme de distribuție. El este prescris doar în spitale", a declarat Sandra Alexiu.

"Ideea era să degrevăm spitalele"

 

"Ideea era să degrevăm spitalele, furnizând tratamentul necesar pentru persoanele care se află la risc, la risc mare, cei care riscă forme grave, pentru că dacă-i tratăm din timp, avem șanse să nu mai avem nevoie să-i aducem la spital, adică să facă forme ușoare. Pentru că nu se găsește în farmacii, pacienții nu pot lua tratament acasă și atunci e foarte posibil să ajungă la spital, unde deja știți bine că sunt probleme cu locurile pentru că nu mai sunt. 

Ca orice boală virala se dă tratament simptomatic pentru cei care au boli care îi pun în categoria de risc. Ar fi bine să ia tratament antiviral de la început, ca să fie protejați de formele grave care pot apărea", a completat medicul.

Japonia, donație de Favipiravir pentru România

În luna iunie 2020, MAE și Ministerul Sănătății anunțau că Japonia donează României Favipiravir.

”Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Sănătăţii anunţă primirea unei donaţii din partea Guvernului Japoniei, constând într-un lot de 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), medicament experimental dezvoltat de compania niponă Toyama Chemicals şi utilizat în tratamentul afecţiunilor cauzate de noul coronavirus.

Donaţia, realizată în urma demersurilor efectuate de MAE pe cale diplomatică și de către Ministerul Sănătății, face parte dintr-un program umanitar în valoare de 1 milion USD desfăşurat de Guvernul Japoniei, în cadrul căruia medicamentul va fi distribuit cu titlu gratuit în 38 de ţări solicitante (dintre cele peste 70 de ţări care şi-au exprimat dorinţa de a fi incluse în acest studiu clinic). Expedierea medicamentului s-a realizat prin bunele oficii ale Oficiului Naţiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS). Cele 12.200 de tablete alocate României reprezintă tratamentul pentru 100 de pacienţi suferinzi de COVID-19.

MAE şi Ministerul Sănătăţii îşi exprimă satisfacţia faţă de decizia Guvernului Japoniei de a include România printre beneficiarii programului şi consideră că acest gest este definitoriu pentru relaţia strânsă de prietenie dintre România şi Japonia şi, totodată, pentru solidaritatea internaţională în faţa pandemiei COVID-19.

MAE și Ministerul Sănătății adresează totodată mulțumiri deosebite Ambasadei Japoniei la București pentru sprijinul prețios acordat în concretizarea acestui demers.” este anunțul zilei. 

În luna octombrie 2020, România primea o tranșă de 220.000 de tablete de Favipiravir, trimise în depozitele Unifarm și se anunță că în următoarele șase luni, în țară vor ajunge alte 770.000 de tablete.

Ce este Favipiravir

Favipiravir este un antiviral folosit pentru formele uşoare şi moderate de Covid-19. Prima tranşă de 220.000 de tablete va ajunge joi în depozitele Unifarm. 20.000 dintre aceste doze sunt o donaţie din partea companiei Sun Pharma pentru spitalele Covid. Cantitatea totală, care va ajunge în ţară în următoarele șase luni, este de 770.000 de tablete şi va ajunge pentru 10.000 de pacienţi.

Medicament antiviral este administrat deja pacienţilor cu Covid din China, India şi Rusia. Studiile clinice recente au arătat că medicamentul ajută în eliminarea mai rapidă a virusului, în patru zile, faţă de 11 zile. În acelaşi timp reduce şi durata bolii până la vindecare. Favipiravir este de fapt un inhibitor al unei enzime esenţiale pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane şi se dă în faza uşoară şi moderată a bolii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel