Ce se întâmplă dacă legea privatizării Petromidia este respinsă de CCR
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
petromidia_instalatie
petromidia_instalatie

Curtea Constituțională dezbate astăzi o sesizare a președintelui Traian Băsescu privind  legea pentru privatizarea Petromidia. De fapt, este vorba despre o Ordonanță de Urgență din 2000, care a devenit lege abia în 2011. Ce se întâmplă dacă legea va fi respinsă?

Odiseea rafinăriei Petromidia, cumpărată de omul de afaceri Dinu Patriciu, a început în mandatul premierului Mugur Isărescu, când s-a stabilit că ”Fondul Proprietăţii de Stat va negocia şi va încheia contractul de vânzare-cumpărare a unui pachet de acţiuni reprezentând  65,323% din capitalul social, cu acordarea unor facilităţi de plată a preţului acţiunilor şi plata unor datorii bugetare". Ulterior, prin OUG din 2000, pachetul de acțiuni a fost majorat la 69,991%.

Pentru avizarea proiectului de lege, Guvernul a elaborat un punct de vedere în şedinţa din 4 aprilie 2001, semnat de premierul Adrian Năstase.  Proiectul a stat în Senat până în 24 noiembrie 2010 și încă un an la Cameră.

Analistul economic Ionel Blănculescu a declarat pentru DeCe News că o eventuală respingere a legii, la CCR, nu are decât efecte de imagine. ”Parlamentul va trebui să dea o lege pentru respingerea OUG, dar aceasta și-a produs efectele, cât timp era validă. Actele juridice acționează doar de la momentul emiterii, în viitor. Deci, hotărârea CCR va avea efecte doar după publicarea în Monitorul Oficial, nu va acționa retroactiv, pentru anul 2000 sau pentru 2007, când compania a fost revândută. Practic, nu va avea niciun efect. Au fost multe ordonanțe de urgență respinse de Parlament, chiar înainte să ajungă la CCR, dar își făcuseră deja efectul și respingerea nu a schimbat nimic”. Încă din anii 90 au fost situații în care parlamentarii au respins prea târziu unele ordonanțe de urgență , cel mai mediatizat caz fiind al respingerii ordonanței care stabilea acordarea a două zile libere, la nivel național, la peste un an după ce românii beneficiaseră de minivacanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel