Limitarea adaosului la produsele de import, sugerată de ministrul Agriculturii. Negrescu: O propunere trăsnită! Încalcă cele mai elementare legi ale comerțului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre limitarea adaosului la produsele de import.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a ieșit public și a declarat că vrea să limiteze adaosul comercial pentru produsele de import.

"Acele produse care intră din import, această măsură este deja în vigoare prin ordonanța care a fost prelungită în Parlamentul României privind 5% adaos comercial pentru toate produsele care nu intră în procesare și intră doar în ambalare în România. Toate produsele care vor veni din import și nu mai intră în procesare și ambalare vor avea același adaos comercial de 5%. Vă dau și un exemplu: dacă se importă carne de porc carcasă și acesta nu intră în procesare, intră doar în magazinele de retail, are 5% adaos comercial", a declarat ministrul Agriculturii.

Adrian Negrescu: Încă o propunere trăsnită

Adrian Negrescu a fost întrebat la Antena 3 CNN cum poate fi făcut acest lucru.

"Încă o propunere trăsnită, ca să nu zic altfel, a Ministerului Agriculturii, care încalcă cele mai elementare legi ale comerțului la nivel mondial. Noi avem membri ai Uniunii Europene, avem niște tratate pe care trebuie să le respectăm în ceea ce privește libertatea comerțului. România nu poate de la sine putere să se apuce să bage niște plafoane de adaos raportate la produsele pe care le importăm pentru că mai întâi trebuie să consultăm legislația europeană, să luăm o aprobare specială, nu să ne apucăm așa să bulversăm încă o dată comerțul autohton prin astfel de măsuri.

Există acel efect: unde plafonezi într-un loc, crește în altă parte. E normal acest lucru, este o economie vie care ține cont de niște reguli normale legate de profit în primul rând. Nu știu ce vrea domnul ministru să demonstreze, poate doar că își aduce aminte cu nostalgie de acel mercurial de pe vremea lui Ceaușescu. Dânsul nu a prins acele vremuri în calitate de angajat și era foarte tânăr la vremea aia, nu știu de unde a primit aceste indicații, probabil de la domnul Daea, care este patronul său spiritual și care a trăit în Comunism și știe ce înseamnă acest mercurial, aceste reguli impuse de stat în comerț. Ministrul Agriculturii nu este la prima inițiativă de acest gen, a vrut la un moment dat să interzică mărcile private, a vrut la un moment dat să pună un plafon de adaos special pentru firmele românești... Sper să nu se aplice așa ceva că ar exista probleme cu legislația europeană", a declarat Adrian Negrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel