Câmpeanu: Cererile de rambursare pe POSDRU, plătite până la finalul anului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
mariana_campeanu
mariana_campeanu

Ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a anunțat, miercuri, că primele 1.400 cereri de rambursare din cadrul POSDRU, care au fost deja verificate conform instrucțiunii convenite cu Comisia Europeană, vor fi plătite din fonduri de la buget, începând de săptămâna viitoare.

La finalul ședinței de guvern de miercuri, ministrul Muncii a amintit că auditul efectuat în aprilie 2012 de Comisia Europeană a scos la iveală multe nereguli legate de Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), iar România este obligată să repare toate aceste deficiențe din ultimii trei ani, într-un interval scurt de timp.

Mariana Câmpeanu a afirmat că primele 1.400 de cereri de rambursare din cadrul POSDRU, care au fost deja verificate, vor fi plătite începând cu săptămâna viitoare. Banii pentru plăți vor fi de la bugetul național, urmând ca ei să fie recuperați ulterior de la Comisia Europeană.

Referitor la celelalte cereri de rambursare, ministrul Muncii a adăugat că acestea vor fi plătite integral până la sfârșitul anului 2012, pe măsură ce ele vor fi verificate în conformitate cu aceleași instrucțiuni convenite cu Comisia Europeană și pe măsură ce vor fi găsite resurse.

Pentru plata acestor rambursări, Câmpeanu a precizat că Ministerul Muncii dispune în prezent de 390 milioane lei.

În luna mai, ministrul Muncii declara că a luat “o măsură dură şi radicală”, aceea de a verifica toate cele aproximativ 2.900 de proiecte POSDRU, primele care vor fi verificate urmând să fie cele care trebuie să primească o rambursare.

”Ţinând cont de faptul că s-au întâmplat şi constatat multe nereguli, am luat o măsură dură şi radicală: aceea de a verifica toate proiectele Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Acest lucru nu înseamnă că întrerupem derularea proiectelor, că nu mai facem plăţi, chiar dacă ele vor fi întrerupte de Comunitatea Europeană. Vom face în continuare plăţi din bugetul României, dar acele proiecte care trebuie să primească o rambursare, acelea vor fi primele care vor fi verificate. Vrem să prezentăm o garanţie totală şi viabilă Comisiei Europene ca să nu pierdem fondurile din acest program, care sunt necesare”, menționa Câmpeanu, atrăgând atenția că există riscul ca, în 2013, România să piardă aproape 1,2 miliarde de euro.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara în iulie că în toate proiectele verificate de Comisia Europeană din cadrul Programului Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) au fost găsite nereguli, care nu fuseseră depistate de autorităţile române, astfel fiind pusă sub semnul întrebării funcţionarea întregului sistem.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel