A doua rectificare bugetară, adoptată în 15 minute
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
ponta
ponta

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an într-o şedinţă care a durat aproximativ 15 minute şi s-a desfăşurat integral în faţa jurnaliştilor, cei mai mulţi bani fiind acordaţi agriculturii.

La şedinţa de guvern au participat doar jumătate dintre miniştri, restul fiind reprezentaţi de către secretari de stat sau secretari generali. Nimeni nu a prezentat în şedinţă vreo observaţie faţă de rectificarea bugetară, scrie Mediafax.

Ordonanţa de rectificare bugetară prevede că veniturile bugetului de stat se vor diminua cu peste un miliard lei, prin scăderi la TVA, sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate, impozit pe venit şi salarii, iar cheltuielile vor fi majorate cu 307 milioane lei pentru acoperirea costurilor de personal, achiziţii şi subvenţii agricole.

Scăderea de venituri obţinute din taxa pe valoarea adăugată, cu un minus de 1,3 miliarde lei, rezultă şi din alocări suplimentare, de circa un miliard lei din această sursă, către bugetele locale.

Guvernul taie din cheltuielile acoperite pentru Senat, CSM, ICCJ, televiziunea şi radioul public şi unele ministere, printre care Apărarea, şi suplimentează alocările la Agricultură (400 milioane lei pentru subvenţii şi ajutoare), Sănătate, Administraţie şi Interne (151 milioane lei pentru salarii, norme de echipament, carburanţi, expertize medico-legale), Educaţie, Justiţie (45 milioane lei pentru angajarea a 378 posturi noi, achiziţionare mobilier, penitenciare, credite externe rambursabile), Dezvoltare Regională şi Turism, SRI.

Ministerul Culturii va primi 30 milioane lei, premierul Ponta spunând că există "nişte obligaţii mai vechi".

Alte 350 milioane lei au fost alocate pentru achitarea arieratelor unor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv faţă de furnizorii de bunuri de servicii şi lucrări, premierul spunând c este o obligaţie asumată faţă de FMI şi susţinând că administraţia locală a fost "un fel de Cenuşăreasă în materie de alocări".

"E vorba foarte mult de firme private care au lucrări cu autorităţile locale şi care au angajaţi, au de plătit taxe şi nu pot să o facă din cauza acestui blocaj. Împărţirea acestor bani se face pe formula negociată de noi şi existentă în Legea finanţelor publice locale, acceptată cu partenerii noştri internaţionali", a spus Ponta.

Prin revizuirea bugetului mai sunt alocate 200 milioane de lei pentru drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu disabilităţi, iar 75 milioane lei sunt destinate serviciului public de furnizare a energiei termice pentru populaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel