23 august 1989, ultima defilare. Amintiri din comunism: Fast la Palatul Regal
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
În comunism, ziua de 23 august anima Capitala, era zi națională în regimul lui Nicolae Ceaușescu. Senatorul Marius Marinescu a amintit, pentru DCNews , ce se întâmpla la acea vreme în România. 

”Ziua de 23 august, începând cu 1945 și până-n 1989, era zi națională, ziua în care armata română a întors armele împotriva Germaniei. Ultima defilare comunistă, din 23 august 1989, s-a desfășurat în București, în fața Casei Radio, din strada Știrbei Vodă. Soții Ceaușescu, împreună cu membrii Comitetului Politic Executiv (CPEX), diplomați, oameni ai muncii au asistat la acest eveniment. Asemenea manifestări de amploare aveau și o simbolistică de forță umană și economică.

Se prezentau cele cele mai noi realizări din știință, tehnică și sport. Demonstrațiile de 23 august aveau și un rol de propagandă comunistă. Participanții aduceau elogii poporului, partidului și conducătorului iubit, iar presa vremii preamărea conducerea de partid și de stat. În 1989, ceremonia din 23 august a fost deschisă de Barbu Petrescu, primar general al Capitalei. Defilau Șoimii Patriei, pionierii, UTC-iștii, carele alegorice cu sportivi care mimau competiții, artiștii, ansamblurile de muzică populară îndrăgite la vremea aceea. De asemenea, demonstrau reprezentanți ai celor mai importante întreprinderi din București, etalându-și realizările.

Cea mai frumoasă parte a zilei, după defilare

Din rândul oamenilor muncii, primii care defilau erau lucrătorii de la Uzina 23 august, Ceaușescu fiind deputat în Marea Adunare Națională din partea acestui obiectiv industrial. Și agricultorii defilau. La sfârșitul evenimentului, defilau oamenii de ordine. Din rauțiuni economice, armata defila din 5 în 5 ani, ultima defilare a armatei având loc în 1985. În ceea ce privește Casa Radio, inițial a avut destinație de muzeu național de istorie, imobilul ar fi delimitat un grandios bulevard, care ar fi legat Academia Militară de Arcul de Triumf.

Cea mai frumoasă parte a zilei de 23 august pentru manifestanți erau ieșirile la iarbă verde, după defilare. De fiecare dată, cu o zi înainte, pe 22 august, gospodăria de partid (RA-APPS-ul de astăzi) organiza o recepție la Consiliul de Stat (Palatul Regal) în cinstea acestui eveniment de a doua zi. Participau soții Ceaușescu, membrii CPEX, diplomații, oameni ai muncii. În 23 august, după defilare, soții Ceaușescu plecau la vilele de la Snagov, împreună cu membrii CPEX și petreceau. 

[citeste si]

Începând cu 1990, defilarea de 23 august trebuia să fie organizată în Piața și pe Bulevardul Victoria Socialismului (Piața Constituției și Bulevardul Unirii de astăzi), iar tribuna oficială să fie amplasată pe platforma din fața Casei Poporului.” a spus senatorul Marius Marinescu, pentru DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel