Intimitatea mesajelor personale, în pericol. Ce presiuni fac serviciile de informații australiene pe giganții IT
Șeful serviciilor de informații australiene, Mike Burgess, a solicitat miercuri giganților tehnologiei să coopereze mai mult cu autoritățile, oferind acces limitat la mesajele criptate din rețelele de mesagerie.
Argumentele lui Burgess
Burgess a argumentat că, din cauza criptării mesajelor, serviciile de informații nu mai pot depista amenințările și grupurile infracționale. El consideră că giganții IT au datoria de a ridica criptarea la solicitarea autorităților.
Deși recunoaște beneficiile criptării pentru securitatea cibernetică și pentru viața privată a utilizatorilor, Burgess susține că ea protejează și "teroriștii, spionii, sabotorii și criminalii abominabili".
Poziția companiilor IT
Giganții IT, precum Apple, Google și Microsoft, s-au opus vehement solicitării lui Burgess în trecut, argumentând că ar pune în pericol confidențialitatea utilizatorilor și ar slăbi securitatea cibernetică.
Un caz concret
Burgess a dat ca exemplu o "rețea extremistă rasistă" pe care serviciile de informații australiene o investighează în prezent și care utilizează mesagerii criptate. "Această rețea împărtășește o propagandă revoltătoare, dă sfaturi privind fabricarea de arme și discută despre modul de a provoca un război rasial", a declarat el.
Soluția propusă de Burgess
Burgess nu solicită noi legi sau atribuții suplimentare pentru serviciile de informații, ci cere pur și simplu companiilor IT să coopereze mai mult. El nu a specificat exact cum ar arăta această cooperare, dar a subliniat că este necesară o soluție pentru a combate criminalitatea și terorismul, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News