Cățelul tău are căpușe? Află cum le poți îndepărta în siguranță
Odată cu venirea primăverii, căpușele devin o problemă majoră pentru câinii noștri. Descoperă în acest articol de ce este crucial să acționezi rapid și cum să îndepărtezi căpușele de pe câini.
Importanța îndepărtării rapide a căpușelor
Căpușele nu reprezintă doar un disconfort pentru câini, ci pot transmite și numeroase boli. Prin urmare, este esențial să detectezi și să îndepărtezi căpușele cât mai repede posibil pentru a reduce riscul de transmitere a patogenilor. Majoritatea patogenilor sunt localizați în intestinul căpușei și este nevoie de doar câteva ore pentru ca aceștia să migreze în glandele salivare și să infecteze noua gazdă, potrivit Zooplus.
Controlul regulat al câinilor
Verifică-ți câinele după fiecare plimbare. Examinează cu atenție întregul corp al câinelui, cu precădere zonele cu piele subțire și puțină blană, precum capul, urechile, gâtul, stomacul și partea interioară a coapselor.
Cum să îndepărtezi corect căpușele
- Folosește o pensetă sau un dispozitiv pentru îndepărtarea căpușelor.
- Poziționează penseta pentru căpușe cât mai aproape de pielea câinelui și nu strânge corpul căpușei.
- Prinde capul căpușei. Apoi trage-l încet, echilibrat și direct din locul înțepăturii (nu îl distruge).
- Verifică dacă ai îndepărtat complet parazitul sau dacă mai este capul de căpușă rămas în pielea câinelui.
- Elimină căpușa cu grijă, pentru ca aceasta să nu poată infecta o nouă gazdă.
- Dezinfectează rana (de exemplu, cu tinctură de iod) și verific-o regulat. Dacă se formează o zonă roșie în jurul înțepăturii, acest lucru ar putea indica o infecție cu boala Lyme.
- Ține cont de mușcătura de căpușă pentru moment. Dacă ți se pare că patrupedul este bolnav, slăbit sau are febră, du-l repede la veterinar.
Mituri comune în legătură cu îndepărtarea căpușelor
- E periculos să nu îndepărtezi complet căpușa
Nu e o problemă dacă nu poți îndepărta complet căpușa. Capul pur și simplu va cădea la un moment dat. Verifică zona regulat și consultă veterinarul în caz de inflamație. Bineînțeles că, dacă a rămas blocat capul căpușei, există încă teoretic un risc de transmitere a patogenilor. Asigură-te mereu că îndepărtezi căpușa cu grijă.
- Trebuie să învârți mereu cleștele când îndepărtezi căpușa
Dacă ți se pare mai ușor să îndepărtezi căpușa cu o ușoară mișcare de rotire, bineînțeles că poți face asta, dar nu e absolut necesar. La urma urmelor, căpușele nu au un șurub în cap.
Boli transmise de căpușe
Căpușele pot transmite numeroase boli periculoase la câini, printre care se numără:
- Borelioza;
- Anaplasmoza;
- Ehrlichioza;
- Babesioza;
- Hepatozoonoza;
- Encefalita de căpușă (foarte rar la câini).
Prevenție și soluții
Prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea bolilor transmise de căpușe. Există diverse soluții de protecție împotriva căpușelor, cum ar fi:
- Preparatele tip picătură;
- Spray-urile;
- Zgărzi cu substanțe active care resping căpușele și alți paraziți pentru o perioadă mai lungă de timp.
Atenție la tratamentele naturiste
Deși unele tratamente naturiste sunt folosite pentru prevenirea căpușelor, cum ar fi uleiurile esențiale sau usturoiul, acestea pot fi toxice pentru câini și pot avea doar efecte temporare. În plus, nu există studii științifice care să ateste eficacitatea acestor metode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News