Achizițiile de dispozitive medicale din China, în atenția Uniunii Europene. Cum reacționează Beijingul
Comisia Europeană a declanșat o investigație privind achizițiile publice de dispozitive medicale din China, o mișcare care sporește tensiunile cu Beijingul chiar înainte de vizita președintelui Xi Jinping în Europa de luna viitoare, potrivit Reuters.
Investigația, criticată de China, are ca scop să determine dacă furnizorii europeni de dispozitive medicale — de la ace și aparate ortopedice, la scannere complexe — au acces echitabil pe piața chineză.
În caz contrar, UE ar putea impune restricții companiilor chineze de dispozitive medicale care participă la licitațiile publice din UE, de la penalizarea companiilor chineze, la excluderea totală a acestora.
O problemă persistentă
Investigația este prima realizată în cadrul Instrumentului UE pentru achiziții publice internaționale (IPI), menit să promoveze reciprocitatea în ceea ce privește accesul la piețele globale de achiziții publice. Companiile și guvernele europene se plâng de multă vreme de accesul limitat pe piața chineză.
„Instrumentul pentru achiziții publice internaționale este un nou mecanism puternic de sprijinire a companiilor noastre europene pe piețe mai puțin deschise decât a noastră", a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.
El a adăugat că discuțiile cu China cu privire la dispozitivele medicale au fost până acum "fără rezultat", dar speră că lansarea anchetei va duce la "soluții reciproc acceptabile".
Presiuni pentru un acces mai bun pe piață
Investigația vine în contextul în care UE își intensifică eforturile de a contracara concurența din partea Chinei pe piețele globale. În toamna anului trecut, a fost lansată o anchetă majoră privind vehiculele electrice chinezești mai ieftine. De asemenea, UE analizează subvențiile primite de furnizorii chinezi de turbine eoliene și panouri solare destinate Europei.
Cancelarul german Olaf Scholz a făcut presiuni pentru un acces mai bun pe piața chineză pentru firmele germane în cadrul discuțiilor cu Xi Jinping luna aceasta. Comerțul va fi, de asemenea, un punct important pe ordinea de zi a vizitei lui Xi Jinping la Paris în luna mai, prima sa călătorie în Europa în ultimii cinci ani.
Reacția Chinei
China a respins acuzațiile de protecționism, acuzând UE că folosește "scuze" pentru a suprima companiile chineze.
„UE s-a lăudat întotdeauna că este cea mai deschisă piață din lume, dar, desigur, ceea ce vede lumea exterioară este că UE se îndreaptă pas cu pas spre protecționism", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.
Poziția SUA
Poziția mai fermă a UE este similară cu abordarea dură a Washingtonului. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat China că SUA nu va permite ca noile industrii să fie "decimate" de importurile chinezești.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se află în prezent la Shanghai, unde problemele comerciale vor fi un punct important pe ordinea de zi a discuțiilor.
Impactul asupra companiilor europene
Camera de Comerț a Uniunii Europene în China a salutat noua anchetă, afirmând că lipsa de acces echitabil la achizițiile publice din China este o problemă de lungă durată pentru companiile europene.
Jurnalul Oficial al UE a enumerat o serie de motive pentru care Bruxelles suspectează China că favorizează în mod incorect companiile chineze în achizițiile publice de dispozitive medicale, inclusiv politica "Achiziționați chinezește", restricțiile la import și condițiile care conduc la oferte anormal de scăzute.
Investigația trebuie să se încheie în termen de nouă luni, dar Comisia poate prelungi această perioadă cu încă cinci luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News