Amânarea alegerilor locale, SPULBERATĂ. Există un PRECEDENT. Zegrean: De ce NU SE POATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale a României, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS care ar fi paşii pentru amânarea alegerilor locale în România. 

"Ele pot fi amânate în caz de catastrofă, de exemplu. Cred că ne grăbim, oricum, cu toţii şi creştem nivelul de panică. În mod normal, mandatul primarilor încetează în patru ani de la ziua în care au fost aleşi. La Parlament se poate amâna, e altă poveste acolo, dar la locale nu. Sigur, în caz de urgenţă, s-ar putea crede şi asta, dar eu nu cred că politicienii ar trebui să profite de acest virus pentru a-şi rezolva problemele.", a declarat Augustin Zegrean pentru DC NEWS. 

Variantele prin care se poate amâna

"S-a mai încercat o dată amânarea alegerilor locale, parcă în 2012, pentru a le duce în acelaşi timp cu parlamentarele, dar nu se poate. Pentru că primarii, la o zi după ce expiră termenul de patru ani, rămân fără mandat. Prin ce să se amâne? Prin OUG? Nu are cine să dea ordonanţe. Prin lege s-ar putea, dar trebuie să treacă prin Parlament, comisii, să urmeze traseul constituţional şi să fie promulgată de preşedinte. Şi să nu fie atacată la Curte, pentru că dacă CCR o declară neconstituţională, nu se mai întâmplă.", a conchis fostul preşedinte CCR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel