Ungurii au salariul minim dublu față de români. Cum ne lasă în urmă vecinii noștrii
Atașatul financiar al ambasadei Ungariei în România, Janos Szigeti, a dezvăluit pentru zf.ro cum a reușit Ungaria să aibă un salariu minim dublu față de cel din România. Potrivit oficialului, ”secretul” vecinilor noștri constă într-o politică economică ”patriotistă” care sprijină afacerile mici și mijlocii.
Deși România și Ungaria au avut practic același punct de plecare după prăbușirea comunismului, în cele două decenii care au urmat, țara noastră și-a pierdut industria și odată cu ea aprope două treimi din numărul celor care lucrau în 1990. În acest timp, Ungaria a pierdut doar un milion de salariați din cei cinci milioane de la căderea comunismului, iar salariul minim este în prezent de două ori mai mare ca cel din țara noastră.
În 1990, numărul de angajați ai României reprezenta circa 48% din populația țării și era mai mare decât întreaga populație a Ungariei. În prezent însă, salariații români reprezintă doar 22% din populația totală. În Ungaria, în acest moment angajații reprezintă 40% din numărul total de locuitori.
"S-ar putea spune că privatizările au decurs puţin mai pozitiv", a spus Janos Szigeti. "La noi de la bun început s-au făcut eforturi mari pentru păstrarea angajaţilor în cadrul afacerilor mici şi mijlocii," a continuat el.
"Din numărul total al angajaţilor, 64% lucrează în cadrul afacerilor mici şi mijlocii. Chiar din acest motiv guvernul spunea că secretul supravieţuirii Ungariei se află undeva pe la afacerile mici şi mijlocii", a mai spus el. Oficialul a declarat că nu este necesar ca România să încurajeje IMM-urile, deoarece autoritățile române au deja aceeași abordare. ”Văd în fiecare zi că şi Guvernul României face la fel: facilităţi pentru IMM-uri, îmbunătăţirea cadrului juridic,” explică diplomatul.
Szigeti a precizat că deși IMM-urile sunt ”cheia supraviețuirii” Ungariei, țara lui nu refuză investițiile din partea companiilor multinaționale.
Guvernul de la Budapesta a încheiat până în prezent cinci acorduri strategice cu mari grupuri internaționale, ultimul fiind semnat săptămâna trecută cu producătorul auto japonez suzuki.
[caption id="attachment_254059" align="alignleft" width="299"] Foto: zf.ro[/caption]Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News