Unchiul președintelui Siriei, acuzat de spălare de bani în Franța
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Rifaat al-Assad, unchiul președintelui Siriei, Bashar al-Assad este acuzat în Franța de spălare de bani
Rifaat al-Assad, unchiul președintelui Siriei, Bashar al-Assad este acuzat în Franța de spălare de bani
Un judecător de instrucţie francez a ordonat trimiterea în instanţă a unchiului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, suspectat că şi-a construit în mod fraudulos în Franţa un imperiu imobiliar estimat la 90 milioane de euro, transmite AFP .

Judecătorul parizian Renaud Van Ruymbeke a dispus trimiterea pe banca acuzaţilor a lui Rifaat al-Assad, pentru spălare de bani în grup infracţional organizat, fraudă fiscală cu circumstanţe agravante şi deturnare de fonduri publice în dauna statului sirian.

Rifaat al-Assad, în vârstă de 81 de ani, fratele fostului preşedinte sirian Hafez al-Assad, se află în exil în Europa de la începutul anilor 1980.

El este supus din momentul inculpării, în iunie 2016, unui control judiciar care îi restrânge deplasările în străinătate.

Rifaat al-Assad a susţinut mereu că averea sa provine din generozitatea regatului saudit, de "peste un milion de dolari pe lună", justificare pe care magistratul a considerat-o însă insuficientă.

Rifaat al-Assad a condus forţele de elită ale securităţii interne (Brigăzile de apărare), unitate care a înăbuşit în sânge în 1982 o insurecţie islamistă la Hama. El a fost obligat să plece în exil în 1984 după o lovitură de stat eşuată împotriva fratelui său Hafez, preşedinte din 1971 până în 2000.

După ce a sosit în Europa, Rifaat al-Assad a dus un trai de lux şi a strâns o avere imobiliară impresionantă, până când justiţia a deschis o anchetă penală asupra cazului său, la sesizarea ONG-ului anticorupţie Sherpa.

Judecătorul suspectează că Rifaat al-Assad "şi-a pus la adăpost averea imobiliară", estimată în Franţa la 90 milioane de euro, prin firme "înregistrate în paradisuri fiscale".

Majoritatea bunurilor - printre care două imobile impozante, 40 de apartamente, o herghelie şi un castel - au fost confiscate, la fel ca şi peste 500 de bunuri, în valoare de 691 milioane de euro, în Spania, după o amplă operaţiune a poliţiei în 2017.

Vezi și: Erdogan, întâlnire cu şeful diplomaţiei iraniene. Discuţii despre Bashar al-Assad

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel