China, după vizita lui Blinken, și-a reluat activitatea militară în apropierea Taiwanului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Taiwanul informează că Republica Populară Chineză și-a reluat activitatea militară.

Sâmbătă, Taiwanul a raportat o reluare a activității militare chineze în apropierea insulei cu 12 avioane care au traversat linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, eveniment survenit la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat o vizită în China.

Statele Unite sunt principalul susținător internațional și furnizor de arme al Taiwanului, chiar dacă nu există legături diplomatice oficiale. Blinken a subliniat „importanța critică” a menținerii păcii și stabilității în regiunea strâmtorii în timpul vizitei sale în China.

Taiwanul se confruntă cu o presiune militară sporită din partea Chinei, care revendică insula drept teritoriu propriu. Guvernul Taiwanului respinge aceste revendicări.

Ministerul taiwanez al Apărării a raportat că, începând cu ora 9:30 sâmbătă, au fost detectate 22 de aeronave militare chineze, inclusiv avioane de vânătoare Su-30, dintre care 12 au trecut linia mediană în partea de nord și centrul Taiwanului.

Graniță neoficială

Linia mediană a servit în trecut drept graniță neoficială între cele două părți, peste care nu treceau forțele militare ale niciunei părți, însă avioanele chineze trec acum regulat peste această linie. China afirmă că nu recunoaște existența acestei linii.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că aeronavele au participat la „patrule comune de pregătire de luptă” cu navele de război chineze, adăugând că forțele aeriene și navale ale Taiwanului au răspuns „în mod corespunzător”.

Ministerul Apărării din China nu a răspuns la solicitările de comentarii în afara orelor de program.

Răspuns aproape zilnic

Forțele armate ale Taiwanului sunt bine pregătite și echipate, dar sunt umbrite de cele ale Chinei, în special marina și forțele aeriene, care răspund aproape zilnic la misiunile chinezești.

China consideră Taiwanul o problemă majoră în relațiile sale cu Statele Unite și a cerut repetat Washingtonului să înceteze vânzările de arme către Taiwan.

Președintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, după ce a câștigat alegerile din ianuarie, își va prelua funcția în data de 20 mai. Beijingul îl consideră un separatist periculos și a respins apelurile sale repetate la negocieri.

Lai a declarat joi că Republica Populară Chineză ar trebui să aibă încredere să discute cu guvernul legal ales al Taiwanului. La fel ca și președintele demisionar Tsai Ing-wen, Lai susține că doar poporul taiwanez poate decide viitorul insulei, transmite Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel