Franța și Germania semnează un acord pentru un nou tanc de luptă
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Miniștrii Apărării din Franța și Germania s-au întâlnit vineri la Paris pentru a oficializa un acord privind un nou proiect comun de tanc de luptă, denumit Main Ground Combat System (MGCS). Acest acord formal marchează începutul dezvoltării primei faze a vehiculului blindat, supranumit "tancul viitorului" – un proiect în valoare de miliarde de euro.

Noul tanc de luptă este destinat să înlocuiască tancul Leopard 2 din Germania și Leclerc din Franța. Cu toate acestea, ambii miniștri au insistat că proiectul nu ar trebui privit ca un nou model al tancului Leopard 2, unul dintre cele mai avansate vehicule de luptă din lume, scrie euronews.com.

"Nu este vorba de a crea un Leopard 3 sau 4, ci de a proiecta ceva complet nou", a subliniat Boris Pistorius, ministrul german al Apărării. Se pare că tancul va încorpora inteligență artificială și va avea anumite sisteme automate care nu vor necesita "piloți umani", a declarat Pistorius.

Miniștrii au anunțat că distribuirea contractelor pentru producători este de așteptat să fie finalizată până la sfârșitul anului, declarând că este "un obiectiv ambițios". Tancul de ultimă generație este așteptat să fie finalizat până în 2040.

Proiect strategic european

Dezvoltarea unui tanc de ultimă generație demonstrează modul în care Europa își extinde industria de apărare, încercând să concureze cu tehnologia militară în ascensiune din țări precum India și China.

Proiectul MGCS coincide cu un alt plan major franco-german de a construi avionul de luptă de următoare generație, FCAS, precum și sisteme de drone. Germania va conduce dezvoltarea MGCS, în timp ce Franța preia conducerea în dezvoltarea FCAS. Ambele țări vor împărți în mod egal costurile pentru noul tanc.

Proiectul, discutat pentru prima dată în 2017, a fost afectat de dezacorduri și tensiuni politice între cele două țări pe teme precum tranziția energetică. Cu toate acestea, Boris Pistorius a dat asigurări că acordul comun este un "semn al încrederii reciproce, în ciuda contextului geopolitic actual".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel