Femeia cu rinichi de porc și o inimă "mecanică". Cum a fost posibil
Chirurgii din Statele Unite au efectuat pentru a doua oară un transplant de rinichi modificat genetic de porc într-o persoană vie, a anunțat centrul medical NYU Langone Health, celebrând avansul științific observabil în transplanturile de organe între animale și oameni.
Un pas istoric
Procedura de la NYU Langone Health din New York a fost efectuată asupra lui Lisa Pisano, în vârstă de 54 de ani, care suferea de insuficiență cardiacă și de o boală renală în stadiu terminal, medicii dându-i doar câteva săptămâni de trăit în lipsa unei intervenții medicale, potrivit Science Alert.
Chirurgii i-au implantat lui Pisano o pompă de inimă mecanică cu câteva zile înainte de transplant, iar NYU Langone Health a declarat că această procedură combinată este o premieră mondială.
În plus față de rinichiul modificat genetic, medicii au transplantat, de asemenea — pentru prima dată pe un pacient viu —, glanda timusului de la porc, glandă ce ajută la "educarea" sistemului imunitar și reduce șansa de respingere a organului.
O revoluție medicală
Dr. Robert Montgomery, chirurgul principal, a declarat reporterilor miercuri că operația este un "moment de referință în călătoria noastră de a face organe salvatoare disponibile pentru oricine are nevoie de ele".
Montgomery, care a efectuat și primul transplant de rinichi de porc modificat genetic pe o persoană aflată în moarte cerebrală, în 2021, a spus că operația recentă va "apropia posibilitatea ca nimeni să nu mai fie nevoit să moară așteptând ca altcineva să decedeze pentru a fi salvat".
Primul transplant de rinichi de porc într-un pacient viu a fost efectuat în martie, la Massachusetts General Hospital, pe un bărbat în vârstă de 62 de ani.
Promisiunea xenotransplantului
Xenotransplanturile — transplantul unui organ între specii diferite — au fost aclamate ca o soluție potențială pentru pacienții în nevoie, în contextul unei penurii cronice de donatori de organe.
Cu toate acestea, corpul uman poate respinge organele animale, ceea ce înseamnă că acestea trebuie să fie modificate genetic pentru a mări șansele ca ele să fie compatibile, reducând riscul pentru pacient.
Încercări eșuate
Inimi de porc modificate genetic au mai fost transplantate, în 2023, la doi pacienți din Maryland, dar ambii au supraviețuit mai puțin de două luni.
O viață mai lungă și sănătoasă
Lisa Pisano, femeia din New Jersey care a primit transplantul, a spus că a "epuizat toate celelalte resurse" înainte de a decide să meargă înainte cu procedura.
Medicii au declarat că ar fi putut dura ani până când ar fi găsit o potrivire pentru un transplant de rinichi uman, corpul său respingând donatorii disponibili, potrivit unui comunicat al spitalului.
"Am spus că, în cel mai rău caz, dacă nu funcționează, ar putea funcționa pentru următoarea persoană. Știi, cel puțin un om va beneficia de asta", a spus Pisano.
Femeia nu prezintă semne de respingere a organelor două săptămâni mai târziu, iar funcția rinichilor săi e "perfectă", a declarat dr. Montgomery.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News