Erdogan, speranțe mari de la următorul secretar general al NATO. Ce i-a spus lui Mark Rutte, după discuțiile cu Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan speră că următorul secretar general al NATO va aborda preocupările Turciei cu privire la terorism.

În timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul, preşedintele Erdogan a spus că lupta împotriva terorismului a fost unul dintre subiectele principale în discuţiile sale cu premierul olandez în funcţie, sosit la Istanbul pentru a obţine sprijinul Turciei pentru candidatura sa, informează AFP, citată de Agerpres.

"I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianţei, nicio organizaţie teroristă, în special PKK şi asociaţii săi, nu trebuie tolerată", a continuat declaraţiile în faţa jurnaliştilor şeful statului turc, alături de Rutte.

PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), etichetat drept un grup terorist de către Turcia și aliații săi occidentali, conduce o insurgență de mai multe decenii în încercarea de a obține o autonomie mai mare pentru minoritatea kurdă din sud-estul teritoriului turc.

Erdogan a mai spus că este "imperativ ca noul secretar general să depună eforturi intense pentru a elimina sancţiunile, restricţiile şi obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaţilor".

Discuțiile cu Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, se numără și el printre candidații la funcția de secretar general al NATO. Erdogan a menționat că l-a informat pe Iohannis săptămâna trecută despre cererile Turciei în timpul unei convorbiri telefonice.

Erdogan nu a dezvăluit alegerea Turciei între cei doi candidați, dar a subliniat că decizia sa se va baza pe "rațiune", în timp ce, zâmbind, i-a urat succes lui Mark Rutte în "noua sa călătorie".

În prezent, șeful guvernului olandez este cel mai bine cotat pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg la conducerea Alianței Nord-Atlantice, având în vedere sprijinul anunțat pentru candidatura sa din partea Statelor Unite, Regatului Unit și Germaniei.

Cu toate acestea, Ungaria a declarat că nu îl va susține pe Rutte, acesta exprimându-și regretul față de declinul respectării principiilor democratice sub conducerea premierului Viktor Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel