Data actualizării:
Data publicării:

Fermele de vaci din SUA, afectate de gripa aviară. Poate fi fatală pentru om. Care sunt șansele să ajungă în Europa

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Una din cinci mostre din laptele vândut în SUA a fost testată pozitiv.

Gripa aviară a a ajuns la vaci și se răspândește rapid în fermele din Statele Unite, iar oamenii de știință sunt îngrijorați.

La numai patru ani de la începutul pandemiei Covid, răspândirea fără precedent a unei noi tulpini de H5N1, sau gripa aviară, în rândul vacilor de lapte din Statele Unite ne reamintește de vulnerabilitatea noastră la noile amenințări virale.

Gripa aviară, fatală pentru om

Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat săptămâna trecută că riscul de răspândire la oameni a noii tulpini reprezintă o "preocupare enormă". Gripa aviară infectează rareori oamenii, dar este adesea fatală atunci când o face. Potrivit OMS, rata de mortalitate a cazurilor la oameni din 2003 până în prezent este de 52%.

Faptul că virusul a apărut la mamifere precum vacile sugerează că virusul a suferit o mutație și că este cu un pas mai aproape de a infecta oamenii. Gripa aviară a fost considerată un risc de pandemie de zeci de ani, dar, așa cum sugerează și numele, a afectat în principal păsările.

"Vestea confirmă capacitatea gripei de a ne surprinde", a declarat, pentru Politico, Paul Digard, profesor de virusologie și specialist în gripă la Universitatea din Edinburgh. "Din punct de vedere istoric, considerăm că vacile prezintă un risc foarte scăzut în ceea ce privește gripa A (care provoacă îmbolnăviri la oameni și care include virusul care se răspândește acum la bovine). Aceasta crește cu o treaptă evaluarea amenințării", a adăugat Digard.

Cât de răspândită este noua tulpină

Este probabil mai răspândită decât s-a raportat anterior.

"Cred că răspândirea infecției va fi mult mai mare decât numărul de ferme care a fost raportat", a declarat James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge.
Publicitate

Detectarea ARN-ului viral în lapte indică faptul că boala este mai răspândită decât se credea anterior, a explicat Wood.

Începând de joi, în Statele Unite, aproximativ una din cinci mostre de lapte de vânzare cu amănuntul a fost testată pozitiv pentru fragmente virale.

Este laptele sigur de băut?

Particule virale au fost detectate în laptele comercial din SUA, dar asta nu înseamnă neapărat că nu este sigur de băut. Pasteurizarea este eficientă în uciderea gripei, iar autoritățile americane au declarat că nu există nicio dovadă că particulele de ARN detectate în lapte sunt capabile să infecteze pe cineva.

Agențiile federale americane (USDA, USFDA, CDC) au reiterat faptul că "aprovizionarea cu lapte comercial este sigură".

De asemenea, acestea adaugă că pasteurizarea "probabil" inactivează virusul gripei aviare din lapte, recunoscând în același timp că "nu a fost finalizat anterior niciun studiu privind efectele pasteurizării asupra virușilor [gripei aviare înalt patogene] (precum H5N1) din laptele de bovine".

Depistarea ARN-ului viral în laptele din SUA probabil că nu reprezintă o preocupare prea mare pentru Europa. Importurile UE de lapte din SUA sunt "foarte aproape de zero" și "nesemnificative din punct de vedere statistic în ceea ce privește comerțul", a declarat un oficial UE pentru Politico.

Riscul pe care noua tulpină îl prezintă pentru oameni

Până în prezent, riscul pentru oameni este limitat, dar sunt multe lucruri pe care nu le știm despre această tulpină, deoarece este atât de nouă... A existat cel puțin un caz de îmbolnăvire la om cu noua tulpină, dar nu există dovezi de transmitere de la om la om, un marker cheie al amenințării pandemice.

Pericolul este ca virusul să dezvolte capacitatea de a infecta mai ușor oamenii. Cu cât virusul este mai răspândit printre animale, cu atât mai multe oportunități are pentru a face exact acest lucru. 

Noua tulpină, detectată în Europa?

În prezent, țările UE urmăresc îndeaproape evoluția situației.

"Infecțiile vitelor de lapte din SUA sunt cu o tulpină de H5N1 care nu a fost detectată în Europa. Monitorizăm îndeaproape situația și posibila sa evoluție", a declarat, pentru Politico, un purtător de cuvânt al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a adăugat că aceasta urmărește cu atenție orice evoluție genetică a virusului, dar că amenințarea pentru sănătatea umană rămâne scăzută pentru publicul larg.

Digard, între timp, spune că ar fi înțelept să se verifice efectivele de vaci de lapte din Marea Britanie pentru noua tulpină, chiar dacă nu există încă nicio dovadă că aceasta a scăpat din America de Nord.

În UE, EFSA a recomandat o supraveghere sporită a mamiferelor, în special a celor aflate în apropierea unităților avicole afectate de gripa aviară.

Avem vaccinuri împotriva gripei aviare?

Există vaccinuri care ar putea funcționa împotriva gripei aviare, dar nu este clar cât de eficiente ar fi acestea în raport cu o anumită tulpină și cât de repede ar putea companiile să accelereze producția.

Un purtător de cuvânt al GSK a declarat pentru Politico faptul că firma are un contract cu Autoritatea pentru Pregătirea și Răspunsul la Urgențe Sanitare a UE pentru a produce 85 de milioane de doze din vaccinul său pentru pregătirea pentru pandemii, Adjupanrix, dacă este necesar. Adjupanrix este un vaccin antigripal "machetă" care ar putea fi adaptat la orice tulpină de gripă care ar apărea ca fiind cauza unei pandemii. 

Între timp, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că aceasta a încheiat un contract comun cu GSK și CSL Seqirus pentru ca aceste companii să livreze vaccinuri antigripale adaptate, dacă va fi nevoie în cazul unei pandemii.

Andrew Fenwick, un purtător de cuvânt al CSL Seqirus, a declarat că vaccinul antigripal zoonotic al companiei ar proteja probabil împotriva tulpinii care circulă în prezent în SUA. 

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat, de asemenea, vaccinul antigripal pandemic al AstraZeneca, care a fost testat folosind o tulpină de H5N1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel